Hivatalosan is kikosarazta az EMNP-t az MPP

Hivatalosan is elutasította pénteken a Magyar Polgári Párt (MPP) az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) korábban tett javaslatát a két politikai szervezet fúziójára. Ezt az MPP elnöke, Biró Zsolt levélben közölte Toró T. Tiborral, az EMNP vezetőjével.

A politikus emlékezteti Torót arra, hogy az MPP elsőként ismerte fel hirdette meg a „választás szabadságának” gondolatát, de ugyanakkor szem előtt tartotta azt a tényt, hogy a nemzeti érdek minden pártpolitikai törekvést, minden egyéni és csoportérdeket felülír. Szerinte az erdélyi magyar társadalom csak akkor válhat ténylegesen autonóm, saját sorsát irányítani képes közösséggé, ha a politikai sokszínűség és a nemzeti érdek közös képviselete egyaránt érvényesül.

„Az együttműködés tárháza széles, nekünk meg kell találni azt a mezsgyét melynek mentén az említett filozófia szellemében biztosítani tudjuk a plurális egységet, azaz a választások szabadságának biztosítását és az erős nemzeti érdekképviselet megteremtését. Ezen elvek ellentétesek a Néppárt által szorgalmazott fúzió gondolatával” – fogalmaz a levélben Biró.

Az MPP elnöke arra kéri az EMNP vezetőit, lépjenek túl saját árnyékukon, hagyjanak fel a közvélemény folyamatos manipulálásával, a sajtón keresztül történő üzengetéssel, a fúzió alapokat nélkülöző erőltetésével, és „ha tényleg szívükön viselik közösségünk sorsát, akkor maszatolás helyett válasszák bátran az őszinte párbeszédet”.

Az EMNP május elején tett fúziós ajánlatot az MPP-nek. Az ajánlat megtételéről a Néppárt elnöksége határozott, a testület álláspontját pedig Papp Előd Székelyföldért felelős alelnök tolmácsolta a polgári párt vezetésének.

Biró Zsolt az EMNP javaslatát szóban már akkor elutasította. A maszol.ro kérdésére elmondta, az ajánlattal Toró T. Tiborék tulajdonképpen elismerik, hogy hibás lépés volt részükről az erdélyi magyar jobboldal megosztása.

Kapcsolódók

Kimaradt?