Alkotmánymódosítás: legtöbb 318 fős lehet a képviselőház

A nemzeti kisebbségek képviselőin kívül legfennebb 300 tagja lehet az alsóháznak – döntötte el csütörtökön a parlamenti alkotmánymódosító bizottság. Romániában 18 elismert nemzeti kisebbség van, így a képviselőház legtöbb 318 fős lehet a jelenlegi 409 helyett.

A testület ugyanakkor elvetette azt az ellenzéki javaslatot, hogy Románia térjen át az egykamarás törvényhozásra. Az áttérést csak az előterjesztő Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselője támogatta az ülésen. Ismeretes, hogy az urnáknál megjelent választók többsége 2009-ben érvényes és eredményes referendumon támogatta az államfő azon javaslatát, hogy az ország térjen át az egykamarás parlamentre, és a törvényhozás legfeljebb 300 tagú legyen.

A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) törvényhozói azt hangsúlyozták, hogy a 2009-es népszavazás véleménynyilvánító volt. Emil Boc volt miniszterelnök, Kolozsvár ellenzéki polgármestere kijelentette, hogy a 2009-es népszavazás semmibe vétele az alkotmánymódosításról megrendezendő népszavazás bojkottját vetíti előre, amelyen a részvétel - reményei szerint - még a 30 százalékra leszállított érvényességi küszöböt sem fogja elérni.

Az alkotmányszövegező bizottság elvetette azt a kormánypárti (liberális) javaslatot is, amely a levélben való, vagy elektronikus szavazás lehetőségét építette volna a román alaptörvénybe: a testület úgy értékelte, hogy ezt a jelenlegi alkotmány sem tiltja.

E heti utolsó munkanapján a testület egy sor vitatható módosítást is elfogadott. Egyik szerint az állampolgárok kötelesek megjelenni a parlamenti bizottságok előtt, ha beidézik őket. A javaslattevő, Tudor Chiuariu liberális szenátor nem is tagadta: a módosítást részben azért vezetnék be, hogy az ügyészek munkáját is számon kérhesse a parlament.

A bizottság csütörtökön elfogadta azt a módosító javaslatot is, hogy egy parlamenti ciklus ideje alatt nem alakulhatnak új frakciók. A testület ugyanakkor elutasította azt az indítványt, amely szerint elveszíti mandátumát az a honatya, aki kilép abból a pártból, amelynek jelöltjeként a parlamentbe került.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?