Iohannis számára Orban az első számú opció a választások utáni kormányalakításra

Klaus Iohannis államfő szerint a koronavírus-járvány ellenére a december 6-ára kitűzött parlamenti választásokat meg kell tartani, mert a parlament jelenlegi, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által uralt többsége „kártékony”, és már rég nem tükrözi a választók akaratát. Az elnök azt is kifejtette, hoyg az aggasztó helyzet ellenére nem látja értelmét „az ország teljes lezárásának”.

Szokásos szerdai sajtótájékoztatóján az elnök azt mondta, hogy a parlamenti választásokat meg kell tartani „rendes időben”, azaz december 6-án. „A parlamenti választások elengedhetetlenek, nem önmagukban kitűzött célként, hanem azért, mert ezek képviselik az egyetlen érvényes demokratikus lehetőséget, amely lehetővé teszi számunkra, hogy egy új, reprezentatív törvényhozó testületet válasszunk, amelyet a polgárok szavazata legitimál. A parlamenti választásokat nem szabad elhalasztani csak azért, hogy egyik vagy másik párt jobban felkészültnek és esélyesebbnek érezze magát néhány hónap múlva. A választásokat meg kell tartani rendes időben” – nyilatkozta az államfő.

Hangsúlyozta, hogy egy új, szilárd parlamenti többségre van szükség, és egy olyan kormányra, amelyet ez a többség támogat a Románia fejlődéséhez feltétlenül szükséges reformok végrehajtásában. Az államfő kijelentette, hogy a jelenlegi PSD-s többségű parlament „már egy ideje nem tükrözi a románok valódi akaratát". Iohannis azzal vádolta a PSD-t, hogy március óta akadályozza a kormány által hozott járványellenes intézkedések alkalmazását, és olyan populista intézkedéseket hozott, amelyek „az elmúlt harminc év legmélyebb válságába sodorták Romániát”.

Példának hozta fel Florin Iordache megválasztását a parlament Törvényhozási Tanácsának élére, ami szerine jól jelzi, „mennyire mérgezővé vált a PSD-többség”. „Ehhez elég számba venni a tegnap történteket, amikor a 13-as sürgősségi kormányrendelet hírhedt szerzőjét, Florin Iordachét megválasztotta a parlament a Törvényhozási Tanács elnökévé" – fogalmazott Iohannis.

A keddi parlamenti szavazással kapcsolatban megkérdezték tőle az újságírók, miért nem hagyta el a termet a liberális törvényhozók egy része, hogy ne legyen döntőképes a testület. „Igen, az egy jó variáns lett volna, nem tudom, miért nem tettek így, nem beszéltem velük" – válaszolt, hozzátéve, az elnöknek nem feladata megszabni a törvényhozóknak, hogy miként kell eljárniuk.

Klaus Iohannis a koronavírus-járványhelyzetről kifejtette: a jelenlegi állapotok aggasztók, de ennek nem lesz vége jövő év márciusáig, így fölösleges a választások elhalasztásával próbálkozni, annál is inkább, hogy december 20-án a jelenlegi képviselők mandátuma lejár, és a törvény által lehetővé tett három hónapos hosszabbítás alatt csak egyszerű törvényekről szavazhatnának, nem hozhatnak sarkalatos törvényeket.

„Képzeljék el, milyen katasztrofális következményei lennének annak, hogy egy várhatóan nagyon nehéz időszakban ne legyen működőképes parlamentünk” – mondta. Úgy vélte: a szeptemberi helyhatósági választásokra „nagyon jó körülmények között került sor”, és ez várható decemberben is.

Iohannis nem akart válaszolni arra, hogy hajlandó lenne-e más miniszterelnököt jelölni, ha a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – a Iordache-botrány miatt – ezt szabná meg koalíciós együttműködése feltételéül, de megerősítette, hogy számára továbbra is a PNL-t vezető Ludovic Orban miniszterelnök jelenti az „első opciót" a választások után megalakuló kormány miniszterelnöki tisztségére.

Az államfő arra biztatta a jelölteket, hogy az online térben népszerűsítsék programjukat. „Nyilvánvaló, hogy ebben az évben nem lehet nagygyűléseket szervezni, és arra kérem az illetékes hatóságokat, hogy legyenek éberek, és semmilyen módon ne engedjék a hatályos szabályok megsértését. Minden jogsértést szigorúan és gyorsan szankcionálni kell. Meg vagyok győződve arról, hogy ha szigorúan betartjuk az összes szabályt, akkor még a pandémiában kialakult nagyon különleges körülmények között is képesek leszünk aktív demokratikus életet élni" – fogalmazott Iohannis.

Újságírói kérdésre válaszolva Klaus Iohannis kifejtette: Romániának nincs kapacitása arra, hogy nagyon nagy számú koronavírus-tesztet végezzen el naponta. Szerinte a tömeges tesztelést csak olyan személyek ajánlják, akik „ki akarnak tűnni". „Ami azonban ajánlott – és Romániában ezért növekszik a tesztelések száma –, hogy minden fertőzésgyanús embert leteszteljünk" – közölte. Iohannis szerint méltányolandó, hogy Románia elérte, hogy egy nap alatt 37 ezer teszt eredményét dolgozzák fel.

Az államfő rámutatott, jelen pillanatban nincs szó egy esetleges újabb teljes lezárásról, keresik a megoldásokat a vírus terjedésének fékezésére úgy, hogy a fontos tevékenységek ne álljanak le. „Bármennyire is aggasztó a helyzet – én magam is nagyon aggódom –, nem látom értelmét, meg kell találnunk a módját annak, hogy a világjárvány dacára ne álljunk le" – nyomatékosította. Az elnök hozzátette, növelni kell az intenzív terápiás ágyak számát a koronavírusos betegeket kezelő kórházakban.

Kapcsolódók

Kimaradt?