Kulcsár-Terza József békét kötött az MPP vezetőivel, és elhatárolódott saját mozgalmától

Megoldódtak a Magyar Polgári Párton (MPP) belüli nézeteltérések, „jó a hangulat” – állapította meg szerdai sajtótájékoztatón Kulcsár-Terza József, az RMDSZ listáján parlamenti mandátumot szerzett háromszéki MPP-s képviselő.

A politikus kifejtette: bár pártján belül voltak súrlódások, ő maga már az önkormányzati választások előtt „beállt a sorba”, részt vett az Erdélyi Magyar Szövetség (az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt fúziójából létrejött alakulat) kampányában, és rajta volt a pártszövetség háromszéki megyei tanácsjelölt-listáján, illetve az RMDSZ és az EMSZ egyezsége nyomán a második parlamenti mandátumáért indulhat a decemberi választásokon.

Kulcsár-Terza József elmondta, hogy az MPP múlt heti választmányi ülésén kielemezték az önkormányzati választások eredményeit és a párton belüli viszonyokat. Megállapították, hogy bár voltak súrlódások és nézeteltérések, de „azok megoldódtak”, illetve egyértelművé vált, hogy az MPP és az EMNP egymásra van utalva, ezért a polgári párt vezetősége felhatalmazást kapott, hogy elindítsák a két alakulat fúzióját.

Kulcsár-Terza a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elhatárolódott a Magyar Polgári Mozgalomtól, amely – mint elmondta – civil kezdeményezésként indult, ám a tagok egy része politikai tőkét szeretne ebből kovácsolni. Mint ismert, a Magyar Polgári Mozgalmat tavaly decemberben indította az MPP belső ellenzéke és a pártból kizárt politikusok egy része, és a mozgalom alapítói között volt Kulcsár-Terza József is. Az alapításkor azt nyilatkozták: a mozgalom célja, hogy helyreállítsa a törvényességet az MPP-n belül, és keretet szeretnének biztosítani azoknak, akik eltávolodtak az erdélyi magyar politikai alakulatoktól.

A mozgalomról Kulcsár-Terza József kifejtette: „Egy párt belső ügyeit nem egy civil szervezet kell rendezze”. Újságírói kérdésre, hogy a Magyar Polgári Mozgalomtól való elhatárolódása-e az ára annak, hogy újabb parlamenti képviselői jelöltséget kapott, azt mondta: nem ez volt az ára az újabb mandátumnak, hanem az elmúlt négy éves munkája alapján kapott helyet az RMDSZ Maros megyei képviselőjelölt-listájának biztos befutó helyén.

A sepsiszentgyörgyi MPP-s politikus szerint a „sors hozta úgy”, hogy nem Kovászna megyében indul a parlamenti tisztségért, hanem a Maros megyei listán kapott helyet, ám ez nem jelenti azt, hogy elköltözik Sepsiszentgyörgyről. A bukaresti parlamentben a székelyföldi és erdélyi magyarság érdekeit képviseli, felemeli szavát az anyanyelv- és szimbólumhasználat érdekében, a magyar iskolák, a történelmi egyházak jogaiért és az autonómiáért – jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?