Amerika egy év múlva törölheti a román vízumkötelezettséget

Egy év múlva vízummentesen utazhatnak az Egyesül Államokba a román állampolgárok – állítja Ioan Enciu szociáldemokrata európai parlamenti képviselő.

A politikus szerdán az Agerpres hírügynökségnek elmondta, Brüsszelben tárgyalt az amerikai belbiztonsági minisztérium képviselőivel, akik arról biztosították, hogy az Washington négy további EU tagállamot – köztük Romániát – készül belefoglalni a Visa Waiver programba.

Az EP-képviselő kilátásba helyezte amerikai tárgyalópartnereinek, hogy ha az Egyesült Államok nem oldja fel az uniós állampolgárok vízumkötelezettségét, akkor kölcsönösségi alapon az EU-tagállamok is bevezethetik az amerikai állampolgárok vízumkötelezettségét. Erre Ioan Enciu EP-ben előterjesztett határozattervezete adna lehetőséget.

Az Egyesült Államok kongresszusa jó ideje készül módosítani az 1956-ban elfogadott bevándorlási törvényét. Mark Gitenstein bukaresti nagykövet tavaly a Román Televíziónak adott interjúban azt mondta, nem tudja, mikor fogadják el a jogszabály módosítását, amely megkönnyítené a román állampolgárok beutazását az Óceánon túli országba.

A diplomata szerint Lengyelországnak nagyobb esélye van a vízum eltörlésére, hiszen ott 10, míg Románia esetében 25 százalékos a vízumigénylések visszautasításának aránya. Ez az arány a Visa Waiver program kiterjesztésének legfontosabb kritériuma.

 

Kimaradt?