Végleg búcsút mond az ügyészségnek Daniel Morar

Befejezni készül ügyészi pályafutását Daniel Morar, akit az államfő áprilisban alkotmánybírónak nevezett ki. A korrupcióellenes ügyészség volt vezetője júniusban kezdi meg mandátumát a taláros testületben.

Morar megtehette volna, hogy csak ideiglenesen távozzék a vádhatóságtól és az alkotmánybírói mandátum után folytassa ügyészi karrierjét, ám nem áll szándékában visszatérni: pénteken benyújtotta lemondását a Legfőbb Bírói Tanácsnak (CSM) a kolozsvári ítélőtáblai ügyészségen betöltött tisztségéből.

Daniel Morar közel nyolc évig vezette a korrupcióellenes ügyészséget. Az Európai Bizottság jelentései szerint mandátuma alatt Románia jelentős eredményeket ért el a korrupció visszaszorításában, nevéhez fűződik több politikus elleni bűnvádi eljárás, amelyek nem egy esetben jogerős bírósági ítélettel végződtek.

Morart a jelenlegi kormánypártok politikusai azzal vádolták, hogy Traian Băsescu államfő érdekeinek rendelte alá a DNA-t. Részlehajlását azonban mindeddig senkinek sem sikerült bebizonyítani, annál is inkább, mert vezetése alatt az ügyészség számmal indított eljárást az államfő táborához tartozó politikusok ellen is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?