Dacic Bukarestben: Románia támogatja Szerbia EU-csatlakozását

Románia teljes mellszélességgel támogatja, hogy Szerbia minél hamarabb elkezdhesse tárgyalásait Brüsszellel az Európai Unióhoz való csatlakozásáról - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök pénteken Bukarestben, ahol hivatalában fogadta szerb kollégáját, Ivica Dacicot.

A kormányfő közölte azt is, hogy Bukarest kész átadni Belgrádnak az európai integrációs folyamatban szerzett kedvező és kedvezőtlen tapasztalatait. Üdvözölte a szerb kormánynak és kiemelten Dacicnak a "bátorságát és eltökéltségét", a Szerbia és Koszovó viszonyának rendezése érdekében hozott döntését. Arra utalt, hogy áprilisban a szerb és a koszovói miniszterelnök megállapodásra jutott egymással a kétoldalú viszony legégetőbb kérdéseinek normális mederbe tereléséről, anélkül, hogy Belgrád hivatalosan elismerte volna a Szerbiától 2008-ban elszakadt, albán többségű Koszovó állami önállóságát.

Ponta szerint Románia és az egész térség érdeke azt követeli, hogy stabilitás és együttműködés legyen a régióban, és arról biztosította Dacicot, hogy Románia mindig "hűséges barátja" marad Szerbiának. Dacic - aki kormányában a belügyi tárcát is vezeti - Radu Stroe belügyminiszterrel egyezményt írt alá egy újabb határátkelő megnyitásáról a szerb-román határon.

A szerb kormányfő Traian Băsescu román államelnökkel is találkozott, aki gratulált Dacicnak, hogy sikerült megállapodásra jutniuk Pristinával. "Értem, hogy ez mennyire nehéz volt Önök számára, (...) akárcsak azt, hogy nem áldozhatták fel a szerb nemzetnek az EU felé vezető útját" - mondta Băsescu a miniszterelnök fogadásakor.

Dacic megköszönte Románia Koszovóval kapcsolatos álláspontját - Koszovó függetlenségét Románia nem ismerte el -, és kijelentette: tudja, hogy Bukarestre is ugyanolyan erős nyomás nehezedik ebben a kérdésben, mint Szerbiára.

Az Európai Parlament áprilisban nagy szavazattöbbséggel jelentést fogadott el Koszovó európai integrációs kilátásairól, amelyben felszólította az uniós tagországokat, hogy ismerjék el a volt szerbiai tartomány függetlenségét. Victor Ponta akkor újságírói kérdésre válaszolva annyit mondott a témáról: "együtt kell haladnunk az európai családdal". Titus Corlățean külügyminiszter is úgy nyilatkozott korábban: nem kizárt, hogy Románia felülvizsgálja eddigi elutasító álláspontját Koszovó függetlenségének kérdésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?