Az RMDSZ nem ért egyet a kormány intézkedéseivel, de nem írja alá a bizalmatlansági indítványt

Kritikusan viszonyul a kormány intézkedéseihez az RMDSZ, de ez nem jelenti azt, hogy alá is írja a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kilátásba helyezett bizalmatlansági indítványt – jelentett ki a Maszolnak Hegedüs Csilla, a szövetség ügyvezető alelnöke és sajtószóvivője.

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a fő ellenzéki erőt jelentő PSD ügyvezető elnöke fejetlenséggel, korrupt közbeszerzésekkel, a gazdaság tönkretételével vádolta a nemzeti liberális párti (PNL-) kormányt, amelyet szerinte csak a közpénzek eltérítése és a választások sürgetése érdekel. Ezért szerdán kilátásba helyezte, hogy a PSD hétfőn benyújtja a bizalmatlansági indítványt, amellyel a kormány megdöntése a célja.

„Nem írjuk alá a bizalmatlansági indítvány szövegét” – reagált érdeklődésünkre Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és sajtószóvivője, hozzátéve: „Elmondtuk, hogy nem tartjuk időszerűnek a bizalmatlansági indítványt, de katasztrófának sem, hiszen ez egy olyan alkotmányos eszköz, amivel az ellenzék bármikor élhet.”

Hegedüs Csilla elmondta, hogy a végső döntést az indítvány szövegének ismeretében hozzák meg. „Nem ismerjük a szöveget, de ha a PSD majd benyújtja, és látjuk, akkor eldöntjük. Hozzá kell tennem, hogy van, miért kritizálni a kormányt, számos döntés született az elmúlt napokban-hetekben, amik nincsenek rendben, nem koherensek. Sem az iskolások, sem a polgárok nem tudják, mit kell tenni a koronavírus-járvány közepette” – fogalmazott a szóvivő.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a Francia Közszolgálati Rádió (RFI) román nyelvű műsorában is kifejtette, hogy az RMDSZ nem szándékozik támogatni a PSD által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt. „Nem csinálunk politikai kérdést ebből, hanem azt fogjuk mérlegelni, hogy adott pillanatban mit kíván az ország érdeke. Mi magunk is megfogalmaztuk a kormánnyal szembeni kritikáinkat, de nem szeretnék egy még súlyosabb helyzetet előidézni egy kormányválsággal, miközben senki sem tudja, milyen fordulatot vehet szeptemberben a járványhelyzet” – idézte a Hotnews Cseke Attilát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?