Referendumtörvény: az Alkotmánybírósághoz fordul az RMDSZ

A képviselőház szerdai plenáris ülésén került sor a referendumtörvényhez benyújtott jogszabálymódosítások vitájára, amelyet a szabályzat megszegésével és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőházi frakciójának tiltakozása ellenére tűztek napirendre – tájékoztatott az RMDSZ sajtóirodája.

A szövetség álláspontját Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője ismertette. „A megszavazott módosítások értelmében ha a választói névjegyzékben szereplő szavazati joggal rendelkező személyek harminc százaléka részt vesz a referendumon, illetve legalább huszonöt százaléka igennel szavaz, akkor a referendum érvényesnek minősül. Ez azt jelenti, hogy a lakosság huszonöt százalékával módosítani lehet az Alkotmányt. Ezt az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja” – hangsúlyozta a képviselő.

Elmondta, hogy az RMDSZ által benyújtott módosító javaslatok értelmében az alkotmány és a közigazgatási egységek határainak módosításáért, illetve az új közigazgatási szintek létrehozása esetében referendumot kell kiírni, amely harminc, illetve ötven százalékos jelenlétet esetében nyilvánítható érvényesnek.

A RMDSZ törvénymódosító javaslatait visszautasították, ezért a szövetség képviselőházi frakciója ellene szavazott, valamint megtámadta a módosításokat az Alkotmánybíróságon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?