Szándékosan hibázott a belügyi államtitkár?

Az ügyészség bűnvádi eljárást indított közérdek ellen elkövetett hivatali visszaélés gyanújával a belügyminisztérium egyik államtitkára ellen a Traian Băsescu államfő leváltásáról szóló népszavazás ügyében - közölte szerdán a legfőbb ügyészség.cabulea

Ioan Nicolae Căbuleat azzal gyanúsítják, hogy ő utasította Constantin Manoloiut, a lakosság-nyilvántartási hivatal vezetőjét, készítse el azt az iratot, amely szerint a hivatal nem tudja vállalni a felelősséget a választói névjegyzékben szereplő állampolgárok számának hitelességéért és pontosságáért. E dokumentum a belügyminisztériumtól az alkotmánybírósághoz került, amely augusztus 31-ére halasztotta a népszavazás érvényességéről szóló döntést.

Az ügyészség korábban már bűnvádi eljárást indított Manoloiu ellen is. A vádhatóság szerint Căbulea „szándékosan hibásan" látta el feladatát, hiszen a törvényes előírások szerint a belügyminisztériumnak a lakosság-nyilvántartó hivatalon keresztül kell közölnie a helyi hatóságokkal az aktualizált választói névjegyzéket, aminek alapján megszervezik az országos referendumokat és a választásokat.

A belügyminisztérium a július 29-i népszavazás előtt és után is megerősítette a választói névjegyzékben szereplő állampolgárok számát, amely 18,2 millió. Ezt másodszor, augusztus 1-jén tette meg, majd következő nap a belügyminisztériumtól olyan átirat érkezett az alkotmánybírósághoz, amelyben közölték, hogy nem vállalnak felelősséget az adatok hitelességéért. Ezt követően halasztotta el a taláros testület a Băsescu leváltásáról szóló népszavazás érvényességéről szóló döntés meghozatalát.

A népszavazás kapcsán a belügyminisztériumot ért "nyomásgyakorlás" miatt hétfőn lemondott tisztségéről Ioan Rus volt belügyminiszter és Victor Paul Dobre közigazgatásért felelős miniszter.

Az ügyészség szerdán közölte, hogy egy magánszemély feljelentése nyomán előzetes vizsgálatot indított abban az ügyben is, hogy a taláros testülettől egymásnak ellentmondó határozatok érkeztek a kormányhoz, valamint a hivatalos közlönyhöz. A taláros testület augusztus elején a kormánytól a választói névjegyzéket kérte, amely alapján megszervezték a referendumot, ehhez képest a taláros testülettől olyan átirat érkezett a kormányhoz, amelyben már az szerepelt, hogy az alkotmánybírák a névjegyzék aktualizálását kérik. Később pontosítást közölt az alkotmánybíróság, majd a kormány letett arról a szándékáról, hogy úgynevezett gyorsnépszámlálást végezzen a névjegyzék aktualizálása érdekében.

Ezen kívül a taláros testület egyik határozata hiányosan jelent meg a hivatalos közlönyben, amit később a testület kérésére kiegészítettek.

Kimaradt?