A román rendőrség szerint nem Mantát vették őrizetbe Dominikán

A román rendőrség szerdán közleményben tudatta: nem a korrupció gyanújával körözött Codruţ Alexandru Martát, az adóhatóság volt elnöke kabinetfőnökét vették őrizetbe a Dominikai Köztársaság hatóságai.bd05079b4d7631c0e2d18c46efff835c 300x226

Amint a rendőrség honlapján megjelentetett rövid közleményben áll, az Interpol közvetítésével elvégzett adat- és információcsere alapján állapították meg, hogy nem azonos Codruţ Alexandru Martával az a férfi, akit a Dominikai Köztársaság hatóságai vettek őrizetbe hétfőn.

Kedden a dominikai rendőrség tájékoztatta a közvéleményt, hogy Sosua városában őrizetbe vették a 38 éves Codruţ Alexandru Martát, aki Litvániából érkezett a karibi országba hamis útlevéllel.

Codruţ Alexandru Marta az adóhivatal egykori vezetőjének, Sorin Blejnarnak volt a kabinetfőnöke. Őt és volt főnökét, illetve más kormánytisztviselőket - a vámhatóság volt főnökét, továbbá a belföldi elhárítás illetékeseit - adócsalással vádolják. A romániai sajtó korábban arról írt, hogy az érintettek 2011 májusa és 2012 júliusa között nagy mennyiségű gázolajat csempésztek be az országba illeték- és adófizetés nélkül, az államot a számítások szerint 15 millió eurós kár érte.

Blejnart 2009 elején nevezte ki Emil Boc miniszterelnök az adóhatóság elnöki posztjára, ezt a tisztséget 2012 április elejéig töltötte be, amikor az akkori miniszterelnök, az alig két hónapig hivatalban lévő Mihai Răzvan Ungureanu visszahívta posztjáról. Marta májusban elhagyta Romániát.

Kimaradt?