Szétrobbantja az USL-t Sorin Roșca Stănescu?

Megalapítása óta legnagyobb válságát éli a Szociál-Liberális Szövetség (USL) a liberálisok és a szociáldemokraták közötti feszültségek miatt. Ezt Victor Ponta kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelentette ki csütörtökön.

A miniszterelnök kijelentésének előzménye, hogy Sorin Roșca Stănescu liberális szenátor napok óta támadja a PSD-t. A volt újságíró két napja lemondott a Corneliu Bârsan bíró lehallgatásának körülményeit kivizsgáló parlamenti bizottságból, és azzal vádolta meg a testület szociáldemokrata tagjait, hogy megtagadták az Európai Emberjogi Bíróság tagjának meghallgatását. „Számomra egyértelmű, hogy a PSD-s partnereink el akarják lehetetleníti a bizottság munkáját” – mondta Stănescu.

Victor Ponta úgy értékelte, hogy a liberális szenátor megszegte az USL alapító okmányának azt az előírását, amely szerint a szövetséget alkotó pártok politikusainak nem szabad egymást támadniuk. A PSD elnöke ezért felszólította a PNL-t, hogy hétfőig határolódjon el Stănescutól. „Ha ez nem történik meg, akkor – sajnálattal kell megállapítanom – nem hiszek többé a konfliktus megoldásában” – jelentette ki csütörtökön Ponta.

A PNL elnöke, Crin Antonescu szerdán még védelmére kelt Sorin Roșca Stănescunak, ám csütörtökön összehívta a párt vezetőségét, és az ülés után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a leghatározottabban felhívták a liberális politikusok figyelmét arra, hogy ne szegjék meg az USL alapító okmányát és magatartásukkal ne veszélyeztessék a kormányzó pártszövetség egységét.

Antonescu ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja Victor Ponta ultimátumát. „Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ultimátumokat adjunk egymásnak. Amit el kellett határoznunk Stănescu ügyében, azt elhatároztuk” – fogalmazott a PNL elnöke.

Kimaradt?