Húsvéti engedmények az ortodoxoknak: megszólalt az egyház

Védelmébe vette a Román Ortodox Egyház (BOR) szóvivője azt a belügyminisztériummal kötött megállapodást, amely enyhít a kijárási tilalmon az ortodox hívek számára a közelgő húsvéti ünnepeken.

Vasile Bănescu szerdán az Agerpresnek elmondta, hogy a minisztérium és a BOR között „hivatalosan és a nyilvánosság előtt” született meg az egyezség. Szerinte az ortodox híveknek nyújtott engedmények nem szegik meg a szükségállapot ideje alatt hozott rendeletek „egyetlen betűjét sem”.

A szóvivő szerint az egyház nem is kért többet annál a hívei számára, mint amit a szabályok megengednek. Emlékeztetett arra, hogy a Román Rendőrség „teljes biztonságot” szavatol a híveknek a húsvéti ünnepek idejére.

Vasile Bănescu szerint üdvözölni kellene, hogy a rendőrség nem csak a polgárok biztonsága fölött őrködik, hanem segít eljuttatni a jeruzsálemi szent lángot a híveknek húsvétkor. „A romániai ortodoxok ezért hálásak is nekik. Kivéve az ügyeletes keresztényellenes ideológusokat” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy Románia és a romániai társadalom a keresztény értékekre épül.

Mint ismert, az államfő szerdán közölte: az ortodox híveknek tett engedmények visszavonását kéri a belügyminisztertől. A BOR-ral kötött megállapodás bejelentése után több parlamenti párt, köztük az RMDSZ lemondásra szólította fel Marcel Velát.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?