Elveszíthet egy szenátori mandátumot az RMDSZ

Olosz Gergely lemondásával elveszíthet egy szenátori mandátumot az RMDSZ. Hamarosan életbe lép ugyanis a honatyák jogállását szabályozó törvény, amely szerint egy mandátum megüresedése esetén nem írnak ki időközi választásokat azokban a választókerületekben, ahonnan két képviselő vagy szenátor jutott be a parlamentbe.

Olosz Gergely a felső-háromszéki (2-es számú) egyéni választókerületben jutott mandátumhoz. Ugyanebből a kerületből azonban visszaosztás révén bekerült a törvényhozói testületbe egy liberális jelölt, Marius Obreja is.

Márton Árpád képviselő a maszol.ro kérdésére elmondta: a honatyák jogállásáról szóló törvényt az államfő az Alkotmánybírósághoz küldte, mert kifogásolta az egyik paragrafusát. A taláros testület május 29-én tárgyalja Traian Băsescu kifogásait. Ezt követően a jogszabály a parlamentbe kerül, majd ismét az államfőhöz kihirdetésre.

„Ha a kormány kiírja az időközi választásokat még a honatyák jogállásáról szóló törvény hatályba lépése előtt, akkor lesznek időközi választások. Ha nem írja ki, akkor nem lesznek. A döntés a miniszterelnök kezében van” – magyarázta Márton Árpád. A képviselő emlékeztetett arra, hogy a múlt parlamenti ciklusban több képviselői és szenátori mandátumot üresedett meg, és a Boc- majd az Ungureanu-kormány egyik esetben sem írt ki időközi választásokat.

A választási törvény szerint a kormánynak a mandátum üresedésétől számított 90 napon belül kell kiírnia időközi választásokat. Olosz mandátumát hétfőn nyilvánította megüresedettnek a szenátus.

A háromszéki RMDSZ-szervezet elnöke, Tamás Sándor a maszol.ro-nak csütörtökön elmondta: az RMDSZ felkészülten várja az időközi választásokat. "Bebizonyítottuk a kovásznai időközi polgármester-választáson is, hogy erősek vagyunk. A szavazók nagy arányú mozgosítása mellett tudtunk győzni" - jelentette ki. A politikus nem kívánt az esetleges jelöltekről és a jelöltállítás mikéntjéről nyilatkozni, amíg a kormány ki nem írja az időközi választásokat. "Ha egyáltalán kiírja" – tette hozzá.

A tavalyi háromszéki előválasztásokon Olosz Gergelynek az RMDSZ-en belül nem volt ellenjelöltje a felső-háromszéki kerületben. A választásokon az EMNP részéről Kovács István volt az ellenfele. Az RMDSZ jelöltje a szavazatok 60 százalékának megszerzésével jutot mandátumhoz.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?