Románia támogatja az európai főügyészi hivatal létrehozását

Románia támogatja az európai főügyészi hivatal létrehozását, amely egységes eljárást honosítana meg az uniós támogatásokkal kapcsolatos visszaélések és más bűncselekmények felderítésében - közölte kedden Traian Băsescu államfő, miután fogadta Giovanni Kesslert, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vezetőjét.

Băsescu ugyanakkor szóvá tette, hogy az európai támogatásokkal kapcsolatos, a csalások leleplezését célzó vizsgálatok sok esetben indokolatlanul hátráltatják az uniós projektek megvalósítását.

Kessler rámutatott: Romániának fontos szerepe lehet abban, hogy az OLAF helyét egy nagyobb hatáskörrel rendelkező, egységes bűnüldöző szerv, az európai főügyészi hivatal vegye át. Az OLAF vezérigazgatója kifejtette: megszaporodtak az uniós forrásokkal kapcsolatos romániai csalások, és ezek számához képest "nem kielégítő" az ítéletek száma.

Az OLAF mintájára létrehozott csalás elleni román kormányszerv (DLAF) tavaly 310 ügyet vizsgált, ebből 150-et zárt le. Ezekben az ügyekben az elkövetők 14 millió eurónyi uniós támogatást térítettek el: az okozott kárból pedig a hatóságoknak 2,3 millió eurót sikerült visszaszerezniük. A DLAF által leleplezett romániai csalásokban ötven vádlottat ítéltek - közülük hetet letöltendő, a többieket felfüggesztett - börtönbüntetésre, négy esetben bírságot szabtak ki.

Európai szinten az OLAF által felgöngyölített esetek közül 2011-ben csaknem ötszázban született jogerős ítélet, amelynek eredményeként közel 700 millió euró került vissza az uniós költségvetésbe, és több mint ötszáz évnyi börtönbüntetést szabtak ki.

Kimaradt?