RMDSZ: alkotmányellenes az egészségügyi közbeszerzések központosítása

Az Alkotmánybíróságon támadja meg az RMDSZ azt kedden elfogadott törvényt, amely az egészségügyi minisztérium hatáskörébe helyezi vissza a közbeszerzési folyamatok lebonyolítását.

Cseke Attila képviselő elmondta, az RMDSZ nem ért egyet a 71/2012-es sürgősségi kormányrendelet törvényi szintre való emelésével, hiszen 23 éve azért küzd, hogy egyre több közszolgáltatást decentralizáljanak az önkormányzatok felé.

A Bihar megyei politikus szerint az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának ideje alatt sikerült megvalósítani a kórházak decentralizációját, amelyet a kormány újból központosítani szeretne. A képviselő kifejtette, ó a jelenlegi kormányzás intézkedései nem követik az egészségügyi rendszerben a szubszidiaritás elvét, hiszen minden közbeszerzést, amelyeket a kórházak helyi szinten végeztek, ezentúl a szaktárca végezne.

A rendelkezés értelmében a közbeszerzést a szakminisztériumnak kell elvégeznie. Cseke szerint ez azt jelenti, hogy ha a megyei önkormányzathoz tartozó marosvásárhelyi megyei kórháznak a megyei tanács kiutalja egy orvosi gép megvásárlásához szükséges összeg 80 százalékát és 20 százalékot ad a minisztérium, akkor a közbeszerzést nem az önkormányzat végzi majd a kórházon keresztül, hanem központosítva, Bukarestben zajlik le.

„Súlyos alkotmányos aggályaink vannak, hiszen ez a törvény a helyi autonómia elvét csorbítja, amelyet az alkotmány is előír, és amelynek értelmében a helyi ügyekben a helyi képviselők, nem Bukarest dönt” - hangsúlyozta Cseke. A politikus nagyon veszélyes precedensnek tartja, hogy azt a decentralizációs folyamatot, amelynek eredményei három év után látszanak, visszafordítják az ilyen központosítási szándékokkal.

 

Kimaradt?