Borboly: rosszakaróim juttatnának rácsok mögé

Elutasította kedden délután a Marosvásárhelyi Táblabíróság a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) azt a kérését, hogy a hivatali visszaéléssel gyanúsított Borboly Csabát és három feltételezett tettestársát helyezzék 29 napos vizsgálati fogságba – közölték a hírtelevíziók. 

Hargita Megye Tanácsának elnöke és a további három gyanúsított kedden elhagyhatta a marosvásárhelyi rendőrség fogdáját. A bíróság 30 napos lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el számukra, tisztségüket ebben az időszakban nem tölthetik be.

Borboly Csabát, Pállfy Domokost, Csiszér Botond-Benedeket és Sófalvi Lászlót hétfőn vette 24 órás őrizetbe az ügyészég. A 24 óra 14.30-kor lejárt, ám az ítéletet csak 17.30-kor hozta meg a táblabíróság Borboly Csaba és társai előzetes letartóztatásának ügyében. A fogvatartási idő letelte után a törvényszéki terem hátsó padsorában várta meg az ítéletet a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

Pihenőszabadságot vesz ki

Borboly a tárgyalóteremből kilépve újságíróknak elmondta, igazságtalannak tartja az ellene zajló eljárást és reméli, hogy a bíróság is olyan döntést hoz, amely őt fogja igazolni. A politikus szerint valószínűleg a rosszakarói szeretnék őt rács mögé juttatni. „Az 50 kilométeres útszakasz, amely megépült, most is jó és használható” – utalt arra, hogy útjavítási munkálatok kapcsán keveredett hivatali visszaélés gyanújába. A tanácselnök közölte, hogy 30 napra pihenőszabadságot vesz ki, amit a családjával fog tölteni. „Amúgy sem voltam már hat éve szabadságon” – tette hozzá.

Borboly Csaba valószínűnek nevezte, hogy a DNA fellebbez a Marosvásárhelyi Táblabíróság által hozott - a 29 napos letartóztatását elutasító - határozat ellen. Ez esetben az önkormányzati elnöknek a jövő héten ismét bíróságon kell megvédenie igazát. Azt is megjegyezte, hogy a kedden hozott ítélet értelmében csak hatósági jóváhagyással hagyhatja el Csíkszeredát, és nem szabad felvennie a kapcsolatot az ügy többi gyanúsítottjával.

 Elmondta, hogy honlapján olyan információkat kíván közölni a meghurcoltatásáról, amelyek nem befolyásolják bírósági ügyének menetét. Ki nem mondva is utalt azokra a kormányzati forrásokra, amelyeket minden esztendőnek a végén lehetett csak lehívni, ugyanakkor az év végéig el is kellett számolni azokkal. Sokszor ezért ezek a pénzek megmaradtak.

"Az ügynek éppen az a lényege: négy éven keresztül sikerült több mint 50 kilométer utat leaszfaltoznunk Hargita megyében, mégpedig úgy, hogy az év végén, amikor a kormánynak már nem kellett a pénz, elhoztuk a megyébe" - foglalta össze az ellene felhozott vádak hátterét a tanácselnök. Sokszor már szinte havazott, amikor aszfaltoztak, de az utak elkészültek, lehet közlekedni azokon - tette hozzá.     

Borboly Csaba megállapította: a baj az elvégzett munka "papírozásából" (iratokkal való "lefedéséből") ered. "Az aszfalt ott van, ha az aktákban valami tévedés lenne, az nem börtönbüntetésre okot adó vétség" - jelentette ki a tanácselnök.

A táblabíróságról Borboly Csaba feleségével átment még a rendőrsége, hogy visszakapja jegygyűrűjét, cipőfűzőjét, illetve azokat a személyes tárgyait, amelyeket letartóztatásakor elvettek tőle.

Mit állít a DNA?

A DNA Hargita Megye Tanácsának elnökét folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel, csúszópénz folytatólagos elfogadásával, magánokirat-hamisításra való felbujtással, hamis irat felhasználására való felbujtással és hamis feljelentéssel gyanúsítja.

A vádhatóság közleménye szerint Borboly Csaba indokolatlanul fizetett ki jelentős, útjavításra szánt összegeket egy olyan cégnek, amely Pálffy Domokos megyei önkormányzati képviselő tényleges irányítása alatt működött. Ezzel - mint a közleményben olvasható - közel 1,8 millió lej kárt okozott az államnak.

A DNA közleménye szerint Borboly Csaba megkövetelte egy cégtől, hogy az önkormányzat által kifizetett összeg tíz százalékával támogasson egy egyesületet. Az ügyészség úgy vélte, a tanácselnök a nyomok eltüntetése céljából követett el további törvénytelenségeket, így 2011-ben hamis iratok kiállítására bujtott fel másokat, hogy a Számvevőszék előtt igazolja a kifizetéseket, 2012-ben pedig - amikor az ügyészség vizsgálni kezdte az ügyet - egy rendőrségi feljelentéssel próbálta kendőzni az ügyet.

Pálffy Domokos megyei tanácsost érdekellentéttel és olyan, a tisztségével összeférhetetlen kereskedelmi-pénzügyi műveletek végrehajtásával gyanúsítják, amelyekből anyagi haszna származott. Csiszér Botondot, a megyei útügyi igazgatóság ügyvezetőjét is közérdek ellen elkövetett hivatali visszaélésben való bűnsegédkezéssel, okirat-hamisítással, magánokirat-hamisítására való felbujtással gyanúsítják. Sófalvi Lászlót közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, közérdek elleni hivatalbeli visszaélésre való felbujtással és hamisítással gyanúsítják.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?