Őrizetbe vették Borboly Csaba megyei tanácselnököt

Őrizetbe vette hétfőn délután az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Borboly Csabát – közölték a hírtelevíziók. Hargita Megye Tanácsának elnöke elleni hivatali visszaélés és okirat-hamisításra való felbujtás gyanúja miatt indult el bűnvádi eljárás. Az ügyészség azzal vádolja Borboly Csabát, hogy a megyei tanács útfelújításaival kapcsolatos, munkatársai által előterjesztett dokumentumokat úgy írt alá, hogy ezek a kifizetési dokumentációk hiányosak voltak - tájékoztatott hétfőn este Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája.

Borboly Melindát sokkolta a hír

"Felhívott délután, hogy 24 órára letartóztatták - nyilatkozta szemmel láthatólag feldúltan a megyei tanácselnök felesége, Borboly Melinda. - Ez nagyon sokkolóan ért, mert - Önök is ismerik a munkásságát -  a közéletért dolgozott hosszú éveken keresztül, mondhatni gyerekkorától. Ezt nem érdemli meg és nem érdemeljük meg mi sem."

Borboly Melinda elmondta, pár percet tudott a férjével beszélni, és a beszélgetésből számára az derült ki: a letartóztatás oka az, hogy a megyei tanácselnök nem ellenőrizte le személyesen két, 2010-ben átadott út - a 131-es és a 124-es - dokumentációját, mielőtt kézjegyével látta el az átvételi papírokat. A megyei tanácselnök felesége szerint Borboly "bűnlajstromán" a DNA vádjai szerint viszont paradox módon éppen az van feltüntetve, hogy amikor észrevette, valami gond van az átadott útszakaszok felújítására vonatkozó iratcsomóval, szakmai felülvizsgálatot kért, majd feljelentést tett a kivitelező cég ellen, és ezzel becsületsértést követett el.

"Habár a közért dolgozik, folyamatosan feljelentgetik őt is, és névtelenül engem is és a gyerekemet is fenyegetik" - mondta Borbolyné, aki kijelentette: feleségként és anyaként is elege van abból, hogy valakit csak azért, mert megyei tanácselnök, gazembernek tartanak. "Ha valamiben biztos vagyok, akkor az az, hogy a férjem ártatlan. Bízom benne, hogy ez ki is fog derülni" - tette hozzá Borboly Melinda.

Döbbenet az RMDSZ-ben

Az RMDSZ hétfő esti közleménye szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megdöbbenéssel értesült Borboly Csaba őrizetbe vételéről. „A Szövetség szolidáris Borboly Csabával, hiszen egy olyan politikusról van szó, aki hosszú éveken keresztül a közösség érdekében végezte munkáját, a megyei tanács elnökeként, az RMDSZ politikusaként a Hargita megyei emberek jólétéért, mindennapjainak biztonságáért dolgozott” – fogalmaz a közlemény.

Az RMDSZ értetlenül áll az ügy előtt. „Biztosak vagyunk abban, hogy Borboly Csaba törvényesen járt el minden esetben, hiszünk ártatlanságában. Bízunk benne, hogy az ügyészség mihamarabb a nyilvánosság elé tárja ennek a megdöbbentő ügynek a részleteit, és tisztázza a Borboly Csaba hírnevén esett csorbát” – olvasható az állásfoglalásban.

 

Cikkünk frissül

Kimaradt?