Antal István: identitása vállalása miatt senkit se zaklassanak

Az RMDSZ képviselőházi csoportja támogatta a határon túli román kisebbségekre vonatkozó törvény azon módosítását, melynek értelmében román kisebbségnek nyilvánítják azon Románia határain kívüli közösségeket, amelyek regionális megnevezésekkel azonosulnak, de román származásúak.

Antal István Hargita megyei képviselő az RMDSZ képviselő csoportjának nevében szavazatindoklásában kifejtette, hogy a törvénykezdeményezők a vitában egy olyan bulgáriai esetre utaltak, ahol a magukat vláchoknak tartó románokat zaklattak az önazonosságuk vállalása miatt.

„Az indítványozók indokoltan szeretnék bevonni a határon túli románok közé azon regionális elnevezéseket viselő közösségeket, akik román származásúaknak vallják magukat, hogy megfelelő segítséget tudjanak biztosítani számukra”- taglalta Antal István képviselő, majd felhívta a képviselők figyelmét, hogy nem olyan rég Romániában a magyar nemzethez tartozó, magát székelynek való közösséget hasonlóan kezelte a román állam egyik-másik intézménye, mert saját identitásuk felmutatása érdekében saját zászlójukat használják.

"A román hatóságok emiatt vonnák felelősségre őket. Legyen ez a törvény figyelmeztetés a hazai intézmények számára, hogy csak azért, mert valakik identitásukat kimutatják és vállalják, nem teheti ki senki őket semmiféle hatósági eljárásnak” – fogalmazott a politikus.

Antal szerint az identitást nem lehet törvény által előírni, erről az egyén, illetve a közösség dönt. „Ez a demokrácia egyik alapfeltétele. Mi, kisebbségben élők tudjuk, hogy mit jelent az, ha tiszteletben tartják jogainkat és bennünket is támogathat az nemzet, amelyhez tartozunk” – tette hozzá a képviselő.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?