Johannis: Románia jó és stabil partner kíván lenni

Klaus Johannis államfő arról biztosította csütörtökön a bukaresti nagyköveteket, hogy továbbra is vigyázni fog arra, hogy Románia stabilitási tényező és a demokrácia erős támogatója legyen.

Az elnök a Romániában akkreditált nagykövetekkel tartott éves találkozóján több témát érintett, rámutva, hogy a 2019-es esztendő fontos és szimbólumokkal teli év volt az ország számára, mivel sok fontos esemény zajlott: a nagyszebeni EU-csúcstalálkozó, Ferenc pápa látogatása, a forradalom 30. évfordulója, illetve Románia első EU-elnöksége. Nem utolsó sorban, a 2019-es év egy olyan kormányt hozott Románia számára, amely az államelnökkel egyetértésben dolgozik a kormányzás minden szintjén, beleértve a külpolitikát is – magyarázta Johannis.

Kifejtette ugyanakkor, hogy az Európai Uniónak nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a Közel-Keleten uralkodó feszült helyzet feloldására, a párbeszéd kialakítására, és Románia támogatja ebben az Uniót, mivel „ennek a krízishelyzetnek nem csupán a régió szintjén, hanem európai és globális szinten is lehetnek negatív következményei”.

A terrorizmus elleni küzdelem nem ért véget: „szükség van az egységes fellépésre, közös erőfeszítésre, és ebben a NATO-nak jelentős szerepe van” – jelentette ki. „Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) sikeres katonai szövetség és Románia, partnereivel együtt arra fog törekedni, hogy még erősebbé váljék. Románia azt is támogatja, hogy a NATO nagyobb szerepet vállaljon a közel-keleti helyzet stabilizálásában és a terrorizmus felszámolásában” – fogalmazott.

Az államfő Románia egy másik fontos célkitűzéséről is beszélt: a schengeni és az euróövezethez való csatlakozásról, rámutatva, az ország folytatja az ilyen irányú erőfeszítéseit.

Johannis szerint Románia különös figyelmet fog fordítani továbbra is a partnerségek és stratégiai kapcsolatok fejlesztésére Németországgal, Franciaországgal, Lengyelországgal, Olaszországgal, Spanyolországgal, az Egyesült Királysággal, Törökországgal, Izraellel, valamint az összes szomszédos állammal. Emellett Japánnal is szeretné kialakítani a stratégiai partnerséget, és ez remélhetőleg 2021-ben megvalósul – fejtette még ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?