IMAS: Ponta leszálló, Băsescu felszálló ágon

Megviselték Victor Ponta népszerűségét az utóbbi időszak eseményei, a kormányfő egy hónap alatt 7,7 százalékot esett „a lakosság szemében". Ezzel szemben Traian Băsescu az elmúlt két évben még sosem állt ilyen jól - derül ki az Adevărul című napilap által megrendelt IMAS-felmérésből.imas

A népszerűségi listát a hagyományosan jól szereplő Mugur Isărescu jegybanki kormányzó vezeti 45% százalékkal, mögötte szorosan egymás mellett található a Szociál-Liberális Szövetség (USL) két társelnöke: Victor Ponta 38,1%-ot, Crin Antonescu pedig 37,3 százalékot gyűjtött a neve mellé.

Némi meglepetésre a negyedik helyen a börtönbüntetését töltő és elítélése miatt öngyilkosságot megkísérlő Adrian Năstasét (16,2%) találjuk, őt Traian Băsescu (15,5%) és Corneliu Vadim Tudor (15,1%) követik. A tízes listán még Vasile Blaga (10,6%), Valeriu Zgonea (9%), Markó Béla (5,3%) és Mihail Neamţu (3,4%) szerepelnek.

Az IMAS közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az előző hónaphoz képest jelentősen, 60,5%-ról 69,5%-ra nőtt azon állampolgárok száma, akik szerint Románia téves irányba halad. Míg júniusban a megkérdezettek 22,6%-a vélte úgy, hogy a kormány teljesítménye gyengébb, mint az előző kabineté, addig júliusban ez a szám 28,2%-ra nőtt.

 

Kimaradt?