Fúziós ajánlat: Biró Zsolt kikosarazta Toró T. Tiborékat

Komolytalannak tartja a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ajánlatát az MPP és az EMNP fúziójára. A maszol.ro megkeresésére Biró Zsolt elmondta, az ajánlattal Toró T. Tiborék tulajdonképpen elismerik, hogy hibás lépés volt részükről az erdélyi magyar jobboldal megosztása.

A két párt fúziójára az EMNP alelnöke, Papp Előd tett ajánlatot az MPP által szombaton tartott Székely Majálison, a Maros megyei Makfalván. „A néppárti politikus előbb a rendezvény színpadán jelentette be az ajánlatukat, később átadott nekem egy levelet, amelyben Toró T. Tibor pártelnök néhány sorban megfogalmazza ezt a felkérést” – magyarázta a maszol.ro-nak az ajánlattevés körülményeit Biró Zsolt.

Az MPP elnöke szerint több problémájuk is van ezzel az ajánlattal. „Gesztusuk tulajdonképpen annak elismerése, hogy a Néppárt egy évvel ezelőtt végzetesen megosztotta a jobboldalt. Ha most úgy gondolják, hogy fúzióra van szükség a két alakulat között, akkor belátják, hogy hibáztak. Nem értem, hogy akkor miért volt szükség olyan nagy igyekezettel újabb pártot létrehozni, főleg, ha folyamatosan hangsúlyozzák, hogy egy tőről fakadunk. Nem akarok bántani senkit, de ez az ajánlat komolytalannak tűnik” – mondta Biró.

A politikus szerint lehet a két alakulat egyesüléséről beszélni, ám olvasatában a fúzió azt jelenti, hogy a korábban bejegyzett, az erőteljesebb legitimizácíóval rendelkező párt, az MPP, magába olvaszthatja a másikat, az EMNP-t.  „Meg kell találni azokat a formulákat, amelyek életbe lépésével a tékozló fiúkat vissza tudjuk fogadni a Magyar Polgári Pártba. Nem akarok izmozni, de azért az MPP-nek van hét polgármestere, az EMNP-nek pedig kettő, ha paedig a tanácsosaink számát hasonlítjuk össze, ismét a mi javunkra billen el a mérleg” – magyarázta.

Biró szerint az MPP az együttműködés híve. Emlékeztetett arra, hogy együttműködési ajánlatukat a tavalyi önkormányzati választások után megtették valamennyi erdélyi magyar politikai szervezetnek. „Megfogalmaztuk a nemzeti válogatottra vonatkozó felhívásunkat, ám erre nem kaptunk választ az EMNP-től. Ehelyett most érkezett ez a fúzióra vonatkozó felkérés, és úgy gondolom, ez kissé nagyképű az ajánlat” – fogalmazott az MPP elnöke, aki szerint az EMNP-nek el kellene számolnia a megosztási kísérlettel és azzal az erkölcsi vereséggel, amit a szavazó üzentek számukra a választásokon.

Biró szerint ha az EMNP komolyan gondolja az együttműködést, akkor azt kellő komolysággal kell előkészíteni, nem pedig improvizatív módszereket alkalmazni. „A Magyar Polgári Párt világossá tette álláspontját, kongresszusi határozatban mondtuk ki: fontos számunkra a szervezeti önállóság megtartása. Csak ennek figyelembevételével lehet bármilyen együttműködésről beszélni” – szögezte le a politikus.

Tavaly már tett egy fúzióajánlatot az EMNP

Az EMNP javaslata a két párt egyesítésére nem újdonság. Az önkormányzati választások után Toróék tettek már egy ajánlatot a kongresszus előtt álló MPP-nek a fúzióra. Ezt a felkérést a polgáriak elutasították, a kongresszuson a küldöttek a szervezeti önállóság megtartása mellett döntöttek, és megfogalmazták emlékezetes felhívásukat az "erdélyi magyar nemzeti válogatott" létrehozására a parlamenti választásokra. Ekkor történt a vezetőváltás is az MPP élén: a Budapestre távozó Szász Jenőt Biró Zsolt váltotta az elnöki székben.

Közvetlenül a parlamenti választások előtt az MPP úgy döntött, hogy nem indít jelölteket. Mi több, volt pártelnökként Szász Jenő arra kérte az erdélyi magyar választókat, hogy szavazzanak az RMDSZ-re. A bejelentés után fagyos lett az addig is hűvös viszony az EMNP és az MPP között.

A Néppárt kolozsvári küldöttgyűlésére meghívták az MPP elnökét is, ám Biró Zsolt nem ment el az eseményre. Kongresszusi beszédében Toró T. Tibor epés megjegyzéseket tett a polgáriakra. "Az RMDSZ a politikai képviselet, az MPP a jobboldali alternatíva monopóliumát vindikálta magának" -- mondta a küldöttek előtt az EMNP elnöke.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?