„Csak itt lehetsz miniszter holokauszttagadóként"

Felháborította a romániai zsidó közösséget az antiszemita nyilatkozatokat tevő Dan Şova miniszterré való kinevezése. Erwin Simsensohn, a zsidó hitközség bukaresti elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a Iaşi pogromot tagadó és Ion Antonescu marsallt dicsőítő szociáldemokrata politikus tárca nélküli miniszterként a parlamenti kapcsolatokért feleljen a Ponta-kabinetben. sovadan

„Csak Romániában fordulhat elő, hogy holokauszttagadó kijelentések után miniszternek nevezzenek ki valakit” – fogalmazott a Ynetnews című izraeli hírportálnak Simsensohn.

Dan Şova idén tavasszal a PSD szóvivőjeként a The Money Channel nevű televízió egyik hétfő esti műsorban azt mondta: a történelmi adatok szerint a második világháború idején Iaşiban 24 zsidó származású román állampolgárt öltek meg a német hadsereg katonái, a román katonák pedig nem vettek részt ebben. Şova egy romániai zsidó szerző, Teşu Solomovici könyvére hivatkozva kijelentette: Romániában egyetlen zsidót sem ért bántódás, ez pedig Ion Antonescu marsallnak köszönhető.

A politikus kijelentései már akkor is felháborodást keltettek a zsidó közösség körében. Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke szerint Dan Şova gyakorlatilag tagadta, hogy Romániának köze lett volna a holokauszthoz.

A Romániai Holokauszt Tanulmányozásáért Intézet arra figyelmeztette a PSD-szóvivőjét, hogy a hatályos törvények szerint a holokauszttagadás bűncselekménynek számít, és hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel, vagy bírsággal büntethető.

Az intézet szerint a politikus kijelentéseivel mentegetni próbálja a Ion Antonescu tábornok vezette román kormányt, amely 250 ezer román és ukrán zsidó megöléséért felelős.Pogromul de la Iasi

A reakciók után Dan Şova bocsánatot kért és visszavonta kijelentéseit, továbbá jelezte: nem állt szándékában senkit megsérteni.

Victor Ponta leváltotta tisztségéből és tanulmányútra küldte Şovát  a washingtoni holokauszt intézetbe. Hazatérve Şova elismerte, hogy tévedett, hiszen - mint blogján írta - a washingtoni múzeumban mintegy 5 millió dokumentum és mikrofilm bizonyítja a romániai holokausztot. „Ezeket tanulmányozva most teljes bizonyossággal elmondhatom, hogy a romániai zsidóságnak óriási tragédiát kellett elszenvednie, ami gyilkosságokban, deportálásokban, vagyonelkobzásokban és zsidóellenes törvényekben nyilvánult meg” - írta blogján a szenátor.

Kimaradt?