Băsescu „rálőtt" Ponta miniszterjelöltjeire

Két dolgot kért Traian Băsescu felfüggesztett államfő hétfő esti sajtótájékoztatóján Victor Ponta kormányfőtől: azonnal továbbítsa a július 29-i referendum előtt összeállított választói névjegyzéket az alkotmánybíróságnak és „olvastassa el minisztereivel a választójogra vonatkozó törvényeket mielőtt nyilatkoznának, mert nevetségessé teszik magukat.base-refi

A felfüggesztett államfő szerint a választói listák átadása „pár órás munka, felteszed egy kamionba dossziékat és átszállítod az alkotmánybírósághoz". Hozzátette: amint ezt megteszi a kabinet, kérni fogja a talárosokat, hogy hozzák előre a  jelenleg augusztus 31-re megadott döntési időpontot.

Băsescu ironikusan jegyezte meg, hogy „meghatották" a lemondását bejelentő Ioan Rus belügyminiszter szavai, de elutasította, hogy nyomást gyakorolt volna a tárcavezetőre. „Valószínűleg más okok állnak a lemondása mögött" – fúzte hozzá Traian Băsescu.

A miniszterek olvassák el a törvényeket, mielőtt nyilatkoznának

A felfüggesztett államfő kifejtette: a miniszterek és miniszterjelöltek hozzá nem értését mutatja, hogy összemossák a helyhatósági és elnökválasztási választásokon való részvételi jogot. Míg az előbbi esetében valóban lakhelyhez kötött a részvétel, addig az elnök megválasztásakor illetve leváltásakor szükségtelen a lakhely pontos ismerete, a szavazati joggal rendelkező román állampolgárok bárhol a világon szavazhatnak. „Felszólítom Victor Ponta kormányfőt, olvastassa el a törvényeket a minisztereivel mielőtt nyilatkoznának, mert nevetségessé teszik magukat" – fogalmazott Traian Băsescu. 

A felfüggesztett államfő sorra vette a kormányátalakítással tisztségbe kerülő miniszterjelölteket is. Radu Stroe közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszterjelöltet „jó adminisztrátornak" nevezte, aki viszont nem ismeri a törvényeket. „A tömbházak közös képviselőinek bevonásával akar népszámlálást szervezni" – pellengérezte ki a miniszterjelöltek Traian Băsescu.

Marga egy szerencsétlenség, Şova antiszemita

Traian Băsescu üdvözölte a külügyi tárca éléről leváltott Andrei Marga menesztését, akit egy nagy rakás szerencsétlenségneknevezett. Hozzátette: örülhetünk annak, hogy megszabadultunk tőle, ugyanis hozzá nem értésével veszélyeztette Románia nemzetközi megítélését. „Remélem senki sem gondolja komolyan azt, hogy Berlinbe küldjék nagykövetnek. Esetleg Beninbe" –  mondta Băsescu.

A felfüggesztett államgfő szerint Dan Şova kormányba kerülése is nagy hibát jelent, ugyanis antiszemita nyilatkozatait nem nézik jó szemmel a nemzetközi partnerek.

Marga utódjának, Titus Corlăţeannak a felfüggesztett államfő szerint az írható a róvására, hogy igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a taláros testület hatásköreit megcsonkító törvényt. „Még mindig nem késő, hogy Crin Antonescu visszautasítsa kinevezésüket" – fogalmazott Traian Băsescu. A felfüggesztett államfőnek csak Mona Pivniceruról, az igazságügyi tárca várományosáról van jó véleméyne, őt jó szakembernek tartja. A miniszterjelöltnek időközben összeférhetetlenségi problémái adódtak, a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) választás elő állította Pivnicerut, miniszterré kinevezése esetén le kell mondjon CSM-tagságáról.

Kimaradt?