Peti Andrást jelöli alpolgámesternek a vásárhelyi RMDSZ

Már hétfőn iktatta lemondását a polgármesteri hivatalban Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármestere. Józsa Tibor az MTI-nek elmondta, döntését várhatóan a csütörtök délutáni ülésén veszi tudomásul az önkormányzati testület.

Józsa Tibort 2012 júniusában választotta alpolgármesternek a 23 tagú marosvásárhelyi városi tanács, melyben az RMDSZ tíz képviselője mellett a Dorin Florea polgármestert támogató szövetség hét, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) pedig hat képviselővel rendelkezik. A testületben az RMDSZ az USL-vel alkotott többséget arra kényszerítvén Dorin Florea polgármestert, hogy a tanácsi ellenszélben vezesse a várost.

A Demokrata Liberális Párt (PDL) alelnöki tisztségét is betöltő Florea ezt az MTI szerint azzal bosszulta meg, hogy a korábbi ciklus két alpolgármesterét, Csegzi Sándort és Claudiu Maiort tartotta meg - immár tanácsadói minőségben - a városházi alpolgármesteri irodákban, Józsa Tibornak és az USL színeiben megválasztott Ionela Ciotlăuș alpolgármesternek a polgármesteri hivataltól mintegy 500 méterre, egy önkormányzati tulajdonban lévő épület padlásterén biztosított irodákat, feladatot pedig alig adott nekik.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének az elnöke az MTI-nek nyilatkozva csak matematikailag tartotta lehetségesnek, hogy ne válasszanak magyar alpolgármestert Józsa Tibor helyére. Hozzátette, szerdán már ülésezett az RMDSZ frakciója és a szövetség marosvásárhelyi szervezetének az elnöksége. Egyelőre Peti Andrást, a marosvásárhelyi szervezet nemrég megválasztott elnökét jelölték a tisztségre. Brassai Zsombor hozzátette, az alapszabály szerint a jelölést az RMDSZ Maros megyei Területi Állandó Tanácsának is jóvá kell hagynia.

Józsa Tibor nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy valamely román párt is jelöltet állít a tisztségre. Hozzátette, bízik az USL-RMDSZ szövetség működésében. "Jobban haragszik az USL a PDL-es polgármesterre és csapatára, mint ránk" - jelentette ki. A lemondott alpolgármester szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a román pártok valamelyike már a délutáni tanácsülésen új alpolgármestert szeretne választani.

A helyi közigazgatási törvény értelmében az alpolgármestert vagy alpolgármestereket saját soraiból választja az önkormányzati testület.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?