Ioan Rus és Victor Paul Dobre lemondása ötfős kormányátalakítást eredményezett

Megrengette a Ponta-kabinetet Ioan Rus és Victor Paul Dobre lemondása a belügyminisztérium és a közigazgatási tárca éléről. A miniszterelnök hétfő koradélután tartott sajtótájékoztatóján öt helyen módosított a szociálliberális kormány összetételén.ujminiszterek

Ioan Rus helyét a belügyminisztérium élén Mircea Duşa Hargita megyei képviselő veszi át. A közigazgatásért Radu Stroe felel majd. Kisebb meglepetésnek számít Andrei Marga külügyminiszter leváltása a román diplomácia éléről, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem volt rektorának tisztségét Titus Corlăţean veszi át, aki eddig az igazságügyi tárcát vezette. Utóbbi helyére Mona Pivniceru kerül. Dan Şova is bekerül a kormányba, ugyanis Mircea Duşa belügyminiszterré avanzsálásával megüresedett a parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli tisztség.

Ponta elmondta, az új tárcavezetőkről egyeztetett Crin Antonescu ideiglenes államfővel, aki egyetértett javaslataival és a jelöltek még hétfő este leteszik a hivatali esküt.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a kormány továbbra is korlátozott hatáskörű, hiszen az év végén parlamenti választások lesznek, de addig is meg kell teremteniük az ország stabilitását. Ponta azzal vádolta Traian Basescu felfüggesztett államfőt, hogy „romboló háborút” folytat, és ezzel „ellehetetlenítette a kormány munkáját”.     

Mint korábban írtuk, az alkotmánybíróság augusztus 31-re halasztotta a döntést a Băsescu leváltásáról szóló népszavazás érvényessége ügyében, miután az illetékes intézmények ellentmondásos információkat közöltek az alkotmánybíróságnak arról, hogy hány szavazati joggal rendelkező román állampolgár létezik. {loadposition kmn}

Hétfőn délelőtt a taláros testület átiratban hívta fel a kormány figyelmét arra, hogy nem kell újra megszámolni a szavazati joggal rendelkező román állampolgárokat. A taláros testület hétfői közleménye szerint „csak” azt kérte a hatóságoktól, hogy frissítse az állandó választói névjegyzéket, amely alapján megszervezték a július 29-i népszavazást.

Kimaradt?