Csűry Istvánt meglepték Tőkés László támadásai

Meglepte Csűry Istvánt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökét Tőkés László csütörtöki közleménye, amelyben a volt püspök azzal vádolta utódját, hogy „kisebb-nagyobb előnyökért” az RMDSZ-hez közelíti az egyházkerületet.

„Jelek szerint mostani egyházpolitikánknak szüksége van a kisebb-nagyobb előnyöket és pénzt osztó hatalomra – a hatalombarát magyar politikai nomenklatúrának viszont, önmaga legitimációja céljából, szintén nagy szüksége van az egyházakra" – olvasható Tőkés László nyilatkozatában, melyben arra utal, hogy Csűry István péntekre konferenciát hívott össze Nagyváradra.

A találkozó „egy általános erdélyi szellemi és politikai út kijelölését” tűzte ki célul. A rendezvényre a püspök az összes partiumi magyar önkormányzati tisztségviselőt (zömében RMDSZ-es tanácsosokat, alpolgármestereket, polgármestereket, megyei tanácsi alelnököket) meghívta. A konferencián előadást tartott az RMDSZ több parlamenti képviselője is.

Tőkés közleményében elsősorban Szabó Ödön és Seres Dénes képviselő meghívását kifogásolta, akik szerinte „eddigi politikai és közéleti tevékenységükkel mérhetetlen károkat okoztak”. A volt püspök ugyanakkor felidézi, hogy püspök-helyettesként Csűry István 2003. februárjában még oroszlánrészt vállalt a szatmárnémeti Rendkívüli Egyházkerületi Autonómia-Közgyűlés szervezésében. „Akkor hazudtak – vagy pedig most mondanak igazat" - kérdezte közleményében.

Csűry István pénteken a maszol.ro kérdésére elutasította azt a vádat, hogy előnyszerzés reményében hívta volna össze a pénteki találkozót, amely szerinte „nagyon jó kis beszélgetés volt arról, hogyan tudunk mi magyarok egymáson segíteni”. Emlékeztetett arra, hogy Tőkés Lászlónak is tudnia kéne: olyan családból származik, amelynek a kommunista uralom idején folyamatos üldöztetésben volt része.

„Tőlünk a kommunista hatalom csak elvett, tönkretettek bennünket. Én magam soha nem akartam érdemtelenül előnyöket szerezni” – jelentette ki. Szerinte Tőkés László támadásának hátterében az áll, hogy az egyházkerület számára létfontosságú egységtörekvés a volt püspök számára most nem annyira fontos. „Biztos ez a nézőpontkülönbség az, ami leterhelte a kapcsolatunkat” – fogalmazott a püspök.

Tőkés László nyilatkozatai kapcsán pénteken Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára is állást foglalt.

Kimaradt?