Dan Barna lesz az USR elnökjelöltje

Dan Barna pártelnököt indítja államfőjelöltnek a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az őszi államelnök-választásokon - döntötte el a szövetség szombati kongresszusa.

Az elnökjelöltségért zajló belső választásokon még Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu és Dumitru Stanca indult.

Összesen 492 szavazatot adtak le, amelyekből 26 érvénytelen volt. Dan Barna 324 szavazatot kapott, Mihai Goţiura pedig a kongresszuson jelen lévő 134 küldött voksolt. Dumitru Stanca 5, Dragoş Dinulescu pedig 3 szavazatot kapott.

"Egy újabb lépést tettünk afelé, hogy az USR-PLUS Szövetség 2020-ban átvegye a kormányzást. (...) Az USR arra szavazott, hogy én képviseljem ezt a pártot, és meglátjuk, hogy mi lesz a szövetség javaslata, hogy ki induljon a román államfői tisztségért. Ez egy olyan eredmény, amely valamilyen módon megerősíti azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a párt vezetőjeként tettem az elmúlt két évben, hogy fejlődjünk, hogy nőjünk, hogy olyan párttá alakuljunk, amelyre Romániának szüksége van: egy új párttá, amely bevonja a társdalom aktív részét a politikába, hogy tovább haladhassunk az Európa fele vezető úton'- nyilatkozta Dan Barna az eredmény kihirdetése után.

Az USR vezetője megerősítette: egészen biztos, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) - Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) választási koalíciónak közös államfőjelöltje lesz.

Tandemben indítják az elnök- és miniszterelnökjelöltet

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) - Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) választási koalíciónak az a szándéka, hogy államelnök-jelölt - miniszterelnök-jelölt kettőssel vágjon neki a kampánynak - jelentette be szombati sajtóértekezletén Dacian Cioloş, a PLUS elnöke.

Cioloş azt mondta, hogy miután szombaton az USR kiválasztja saját jelöltjét, a PLUS is megteszi ugyanezt, majd a koalícióban eldöntik, hogy melyiknek van nagyobb esélye, és azt támogatják. Ugyanakkor mellé fognak rendelni egy miniszterelnök-jelöltet is, mert az USR-PLUS szövetségnek az a szándéka, hogy államelnök-jelölt - miniszterelnök-jelölt kettőssel vágjon neki a kampánynak.

A PLUS tagjai július 20-áig nyújthatják be pályáztukat az államelnök-jelölti funkcióra, majd belső elektronikus választáson, a PLUS összes tagjának szavazatával, július 22-e és 27-e között választják meg a jelöltet.

Cioloş azt mondta, hogy 'az egyesek által terjesztett hírekkel ellentétben', semmilyen feszültség nincs az USR-vel való viszonyban. Elmondta: a PLUS már 14.000 beiratkozott taggal rendelkezik. A párt országos kongresszusát decembere tervezik.

Külpolitikai kérdésekről szólva megállapította, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) - Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíció 'politikailag blokkolta'' az európai főügyész megválasztását, és helyzetet ugyancsak politikai lépésekkel lehet orvosolni. A maguk részéről továbbra is Laura Codruţa Kövesit támogatják erre a tisztségre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?