Lemondtak a belügyért felelős miniszterek

Lemondott tisztségéből hétfőn reggel Ioan Rus belügyminiszter és Victor Paul Dobre közigazgatási tárcavezető. Míg a szociáldemokrata Rus az általa vezetett tárcára tett nyomásgyakorlással, befolyásolási kísérletekkel indokolta lépését, addig a liberális Dobre nem volt hajlandó magyarázatot adni lemondására.ioan-rus-victor-paul-dobre-combo

„Az elmúlt napokban számtalan nyomásgyakorlási kísérettel és indokolatlan váddal szembesültünk, kezdve Traian Băsescuval és Crin Antonescuval bezárólag. Ez számomra személy szerint és miniszterként is elfogadhatatlan. Tisztességes és becsületes politikusnak tartom magam és eljutottunk egy olyan szintre, amit a becsületérzetem már nem tud elfogadni” – fogalmazott Ioan Rus.

Rus: 18 294 514 választó van

Sajtónyilatkozatában a távozó miniszter emlékeztetett arra, hogy a június 10-i helyhatósági választásokon – amelyet a Mihai Răzvan Ungureanu vezette előző román kormány szervezett meg - 18,3 millióan szerepeltek a választói névjegyzékben. A referendum előtt a belügyminisztérium aktualizálta az adatbázist – magyarázta Rus -, így a szavazati joggal rendelkezők száma 21 366 fővel csökkent, vagyis 18 294 514 állampolgár maradt a névjegyzékben.

Ez ugyanaz a szám, amelyet Rus a népszavazás előtt is bejelentett, és amelyhez viszonyítva érvénytelen volt a Băsescu leváltásáról szóló népszavazás, hiszen a választóknak csak a 46,23 százaléka jelent meg az urnák előtt az érvényességhez szükséges 50 százalék plusz egy fős küszöbhöz képest. Rus emlékeztetett arra, hogy a helyhatósági választásokon a pártoknak nem voltak kifogásaik, ami azt jelenti, hogy a voksolások jól voltak megszervezve, és szerinte a népszavazás is jól meg volt szervezve. {loadposition kmn}

Korábban a Băsescut támogató ellenzék élesen bírálta a belügyminisztériumot amiatt, hogy augusztus 1-jén egy olyan iratot küldött az alkotmánybírósághoz, amelyben a már ismert 18,2 millió fős adat szerepelt, a következő nap viszont már azt jelezte egy másik átiratban, hogy a szaktárca nem vállalja a felelősséget a választói névjegyzék pontosságáért. Băsescu a múlt héten nyilvánosan felszólította Rust, hogy amennyiben utólag módosítják a választói névjegyzékben szereplők számát, ő és a minisztérium többi érintett alkalmazottja hivatalos okirat-hamisítást követnek el.     

Az alkotmánybíróság augusztus 31-re halasztotta a döntést a Băsescu leváltásáról szóló népszavazás érvényessége ügyében, miután az illetékes intézmények ellentmondásos információkat közöltek az alkotmánybíróságnak arról, hogy hány szavazati joggal rendelkező román állampolgár létezik.

A talárosok nem akarnak „mini-népszámlálást". Átiratban hívta fel a kormány figyelmét az alkotmánybíróság arra, hogy nem kell újra megszámolni a szavazati joggal rendelkező román állampolgárokat. A taláros testület hétfői közleménye szerint „csak” azt kérte a hatóságoktól, hogy frissítse az állandó választói névjegyzéket, amely alapján megszervezték a július 29-i népszavazást. „Tekintettel a sajtóban elterjedt értelmezésekre kötelességünknek érezzük leszögezni, hogy a szavazati joggal rendelkezők listájának frissítését, nem pedig az állandó választói névjegyzék aktualizálását kértük” – áll abban a dokumentumban, amelyet a taláros testület elnöke, Augustin Zegrean küldött meg a Ponta-kabinetnek.Az alkotmánybíróság pontosítása áthúzhatja az USL számításait, amely azt remélte, hogy az augusztus 31-ig megejtendő „mini-népszámlálással” törölhetné az állandó választói névjegyzékből a külföldön élő mintegy 3 millió román állampolgárt és ekként a július 29-i érvényessé válna.

A kolozsvári politikus ugyanakkor elmondta, külföldön tartózkodó „társminisztere”, Victor Paul Dobre őt kérte meg, hogy jelentse be lemondását.

Antonescu visszautasította Rus vádjait

Crin Antonescu ideiglenes államfő visszautasította Ioan Rus vádjait, leszögezve, soha nem próbált nyomást gyakorolni a belügyminiszterre az állandó választói névjegyzékben szereplő adatok módosítását illetően. „Sem személyesen, se telefonon nem beszéltem Ioan Russzal, így hát nem értem nyilatkozatát” – mondta el az Antena 3 hírtelevíziónak Antonescu. Ugyanakkor hozzátette: Ioan Rusnak lemondása indokolt, ugyanis a belügyi tárca hibákat követett el a referendum megszervezésében.

Melegít Cristian David és Ioan Chelaru?

Victor Ponta kormányfő bejelentette, már hétfőn délben javaslatot tesz a két tárcavezetői tisztségre. USL-s források szerint a belügyi tárca élére a liberális Cristian David, a közigazgatási tárca élére pedig Ioan Chelaru kerülne.

Cikkünk frissül

Kimaradt?