Gergely Balázs meglepetéseket ígér az EMNP kongresszusára

Lesznek meglepetések az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szombaton tartandó második tisztújító országos küldöttgyűlésén - jelentette ki szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján Gergely Balázs, a párt alelnöke. Elmondta, péntekig lehet jelölni az elnöki és alelnöki tisztségekre, ezért nem kívánt részleteket közölni a már benyújtott jelölésekről.

 Az alelnök közölte, a szombati országos küldöttgyűlést pénteken az EMNP Országos Önkormányzati Tanácsának és a párt Országos Választmányának az alakuló ülése előzi meg. Pénteken tartja alakuló ülését az EMNP ifjúsági partnerszervezete, a Minta is, amelynek az elmúlt napokban több helyi szervezete alakult.

 Az EMNP alelnöke elmondta, a hétvégi kongresszust a helyi és a megyei szervezeteknél tartott tisztújítás előzte meg. A párt 13 megyei szervezete közül hatnál történt vezetőváltás. A Kolozsváron tartandó kongresszusra az EMNP 170 alapszervezete és 13 megyei szervezete által delegált 435 küldöttet, és számtalan meghívottat várnak. Gergely Balázs elmondta, számítanak Németh Zsolt külügyi államtitkár és Répás Zsuzsa nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár jelenlétére.

Jelen lesz a kongresszuson Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke és több határon túli magyar párt vagy szervezet vezetője. Meghívót küldtek Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének, és Biró Zsoltnak, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökének, valamint a jobbközép román pártok vezetőinek. Ők még nem jeleztek vissza.

Az országos küldöttgyűlés az elnökség megválasztása mellett a párt programját és alapszabályát is módosítja, és elfogadja a párt koncepcióját Románia tervezett közigazgatási átszervezésével kapcsolatban. Utóbbi dokumentum nem végleges formáját már korábban ismertették. Az alapszabály tervezett módosításai között említette Gergely Balázs az elnökség ötről héttagúra való kibővítését. A testületben az Országos Önkormányzati Tanács és az Országos Választmány pénteken megválasztandó elnökeinek is helyet kívánnak biztosítani.

Kimaradt?