Rekord részvétel körvonalazódik a vasárnapi EP-választásokon (percről percre)

Vasárnap reggel héttől este kilencig európai parlamenti választásokra és referendumra várják a szavazókat Romániában. Exit poll adatok urnazáráskor, az első hivatalos eredmények csak éjfélkor várhatók. Itt összefoglaltuk mindazt, amit tudni kell a választásokról és a népszavazásról. Folyamatosan követjük az eseményeket, cikkünk a hirdetés után frissül.

22:07

A referendumon meghaladta a 40 százalékot a részvételi arány

Az már korábban eldőlt, hogy a 30 százalékos érvényességi küszöböt eléri a Klaus Johannis államfő által kezdeményezett, az igazságügyi törvények módosításáról szóló népszavazás, de a 21 órai urnazárást követően kiderült, hogy a választóknak végül a 41,24 százaléka vett részt a referendumon. A Központi Választási Iroda (BEC) adatai alapján ez 7 534 483 szavazot jelent.

22:03

Véget ért az EP-választás: 48,96 százalékos a részvétel

A Központi választási Iroda (BEC) honlapján frissülő adatok szerint a 21 órakor lezárult európai parlamenti választáson 49,01 százalékos volt a részvételi arány, ez 8.953.649 leadott szavazatot jelent.

21:44

Dragnea: a nagyköveteket kérdezzék a zsúfoltságról

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea szerint a nagyköveteknek kell magyarázattal szolgálniuk a külföldi szavazókörzeteknél tapasztalható zsúfoltság miatt. Mint mondta, sajnálja, hogy sok helyen hosszú sorokat kell kiállniuk az embereknek azért, hogy szavazhassanak.

„Nagyon sok választáson részt vettem már életemben, és tudom, mi okozza a késést: a táblagépek, az, hogy két névjegyzék van. Tetszik, nem tetszik, ez a valóság” – fogalmazott. A PSD-elnök hozzátette, a külföldi szavazókörzeteknél tapasztalható zsúfoltság miatt a nagykövetek tartoznak magyarázattal. 

„Kérdezzük meg a spanyolországi, az olaszországi, a nagy-britanniai román nagyköveteket, miért nem magyarázták el a héten az ott élő románoknak, hogy hol alakítottak ki szavazókörzeteket. Mert vannak szavazóhelyiségek, ahol nincs senki, más helyeken pedig nagy a zsúfoltság” – mondta Dragnea. (Agerpres)

21:30

Antal Árpád: az erdélyi magyar érdekek ellen cselekszik, aki otthon marad

„Aki nem vesz részt a választásokon, az is szavaz, csakhogy az erdélyi magyarok érdeke ellen” – hívta fel a figyelmet Sepsiszentgyörgy polgármestere.Kovászna megyében közel 6 százalékkal alacsonyabb a választási részvétel a vasárnapi EP-választásokon, mint az országos átlag, derült ki a Központi Választási Iroda adataiból. E szerint országos szinten 19,30-kor a választópolgárok 45 százaléka már leadta szavazatát, ám Háromszéken csupán a szavazók 39 százaléka voksolt. (Kovács Zsolt)

21:28

Liviu Dragnea PSD-elnök a referendumon is szavazott

Csendőri kísérettel járult az urnákhoz 19 óra után a szociáldemokraták elnöke. Liviu Dragnea a referendumon is szavazott. Úgy nyilatkozott, nem érti, hogy ez miért meglepő. „Nem értem, hogy ez miért meglepetés, mert én mindig is azt mondtam, hogy támogatom a referendum témáit” – fogalmazott a sajtónak. (Mediafax)

21:13

RMDSZ: rendkívül magas a román részvétel – veszélyben az 5 százalék

Központi Választási Iroda 19 órakor közvetített jelentése alapján az országos részvétel 43,7 százalék (külfölddel együtt), ami jelentősen magasabb, mint a korábbi EP-választásokon, illetve a 2016-os parlamenti választáson – közölte vasárnap este az RMDSZ sajtóirodája.

21:11

Aradon egy előzetesben lévő szavazott, holott nem is lett volna joga

Az Arad Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap esti tájékoztatása szerint egy előzetesben lévő 47 éves férfi május 24-én, pénteken nyújtott be kérést a speciális mozgóurnás szavazásra. Az igénylését az aradi 93. számú szavazókörzet elnöke jóváhagyta (ez a szavazókör a rendőrséggel szemben, a Csiky Gergely Főgimnáziumban van berendezve).

Az illetőt átvitték, és részt is vett az európai parlamenti választáson reggel 8 óra után kevéssel. Az utólagos vizsgálatok során kiderült, hogy egy 2014 februári jogerős törvényszéki ítélettel eltiltották a közügyek gyakorlásától, így a szavazati jogát is felfüggesztették.

A rendőrség tájékoztatása szerint választási csalás vádjával indítottak eljárást az ügyében. (P. L. Zs.)

20:57

EP-választások: 93 százalékos részvétel a Hargita megyei Recsenyéden

A Központi Választási Iroda (BEC) folyamatosan frissülő adatai szerint a Hargita megyei Recsenyéden 93,33 százalékos volt a részvétek az EP-választásokon 19.45 perckor.

20:40

42,87 százalékos részvétel 19 órakor

Vasárnap 19 óráig a szavazásra jogosultak 42,87 százaléka adta le voksát az európai parlamenti választáson a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint, azaz összesen 7 832 880 állampolgár voksolt az EP-választáson. Városon 4 503 162, vidéken 3 329 718 állampolgár szavazott. 

Részvétel az erdélyi megyékben a BEC adatai szerint:

* Fehér - 45,96%
* Arad - 41,04%
* Bihar - 45,93%
* Beszterce-Naszód - 43,34%
* Brassó - 47,78%
* Kolozs - 52,51%
* Kovászna - 37,29 %
* Hargita - 41,61%
* Hunyad - 42,76%
* Máramaros - 38,32%
* Maros - 42,87%
* Szatmár - 36,81%
* Szilágy - 46,17%
* Szeben - 48,78%
* Temes - 45,56%

A külföldi szavazókörzetekben 267 597 választó adta le szavazatát 19 óráig. 2009-ben ugyanebben az órában 21,63 százalékos részvételt jegyeztek az európai parlamenti választásokon, 2014-ben pedig a választópolgárok 26,52 százaléka szavazott 19 óráig. (Agerpres)

20:37

EP-választások: újabb belső felmérések szivárogtak ki

Fej fej mellett állt a PSD, a PNL és az USR-PLUS az európai választások napján, 18 órakor a politikai mezőnyt uraló három párt, illetve pártszövetség belső felmérései szerint. (g4media.ro)

20:35

Nem hosszabbítják meg a külföldi szavazókörzetek nyitva tartását

A Központi Választási Iroda (BEC) döntése értelmében nem hosszabbítják meg a külföldi szavazókörzetek nyitva tartási idejét az európai parlamenti választás vasárnapi szavazásán. Több helyről is jelezték, hogy az akadozó munka, a nagy sorok miatt sok külföldön élő román nem kerül be a szavazóhelyiségekbe 21 óráig, ezért szeretnék, ha meghosszabbítanák a programot, de konkrét igénylést a római 148. számú szavazókörzet elnöke nyújtott be a BEC-hez.

A választási iroda szerint a törvény egyértelműen kimondja, hogy 7 és 21 óra között kell megtartani, és ha az EP-választással egy időben népszavazást is tartanak, azt is ugyanott és ugyanabban az időintervallumban kell lebonyolítani, ettől pedig nem érnek el.

Korábban az ellenzéki pártok közül a PNL, a PMP és az USR–PLUS 2020 választási szövetség is kérte a BEC-től a külföldi szavazókörök nyitva tartásának meghoasszabbítását, hogy minden, a szavazati jogával élni akaró állampolgár leadhassa voksát. (stiripesurse.ro)

20:25

Még mindig az Ilfov és a Kolozs megyeiek a legaktívabbak

Jóval az országos részvételi arány fölött teljesített 19 órás adatok szerint többek között Ilfov (55,17 százalék), Kolozs (54,22 százalék) és Szeben megye (50,19 százalék), derül ki a BEC jelentéséből, amelyet itt böngészhet. Továbbra is sereghajtó Vaslui (31,93 százalék), Botoșani (36,65 százalék) és Ialomița megye (37,56 százalék). 

20:17

Referendum: 19 órakor 35,86 százalékos volt a részvételi arány

A Központi Választási Iroda (BEC) honlapján frissülő adatok szerint 19 órakor 35,86 százalékos volt a részvételi arány a népszavazáson. Ez szám szerint 6 551 417 szavazót jelent. Országszerte 19 717-en igényeltek mozgóurnát eddig. 

A városi környezetben élő szavazók egymilliónál is többen voltak a vidékieknél: 3 849 544-en a 2 701 873-hoz képest.

20:12

Meghaladta a 600 ezret a külföldi szavazatok száma

Minden korábbinál többen szavaztak külföldön az elnökválasztás első fordulójában: a külföldi választókörökben és levélben leadott voksok száma a Központi Választási Iroda adatai szerint 19 órakor  a levélszavazatokkal együtt meghaladta a 615 ezret. A legutóbbi, 2014-es elnökválasztás második fordulójában csaknem 380 ezren, a májusi európai parlamenti választáson és korrupcióellenes népszavazáson 375 ezer román állampolgár szavazott külföldön. Mindkét esetben hatalmas torlódás alakult ki több nyugat-európai külképviseletnél, ahol órákig álltak sorban a külföldön dolgozó román vendégmunkások, és sokan így sem élhettek urnazárásig választójogukkal.

20:11

Szatmár megye: a legjobban Dara teljesít

Szatmár megyében 18 órakor a többségében magyarok lakta községek vagy magyar vezetés alatt álló települések között is jelentős eltérések mutatkoznak, ami a szavazási kedvet illeti az EP-választásokon. Nehezíti a mozgósítást, hogy sok helyen konfirmálás vagy bérmálkozás van, s sokan érintettek ebben az adott településen. A legjobban Dara teljesít, ahol a szavazásra jogosultak több mint 53 százaléka adta le voksát 18 óra 15 percig. Leleén ez az arány 46,46 százalék. A sor végén kullognak Halmi, ahol a két szavazóházban átlagban 20,7 százalék ment el szavazni és Mikola, ahol ennél csak kicsivel jobb az eredmény a maguk 22,32 százalékával. (RMDSZ-tájékoztató)

20:09

A fiatalok Európájára szavazott Oltean Csongor

Az unió ne csak szlogenként használja a fiatalokat – fogalmazta meg célkitűzését az ETV-nek Oltean Csongor EP-képviselőjelölt.

 

20:06

Barna Gergő: ha az exit poll 5 százalékot mutat, az kevés az RMDSZ-nek

Vasárnap 18 órakor csak egy százalékpontos volt a magyar részvétel lemaradása az országoshoz képest az EP-választásokon, ennek ellenére az RMDSZ számára becsléseket végző Barna Gergő szociológus nem túlzottan derülátó.

19:57

Meleşcanu: külön engedéllyel meghosszabbítható a külföldi választókörzetek nyitva tartása

Ha az Állandó Választási Hatóság (AEP) törvényesnek ítéli és engedélyezi, meghosszabbítható a külföldi választókörzetek nyitva tartása azokon a helyeken, ahol nagy sorok alakultak ki – nyilatkozta vasárnap az Antena 3 televíziónak Teodor Meleşcanu külügyminiszter.

A diplomácia vezetője nyitottnak mutatkozott arra, hogy segítséget nyújtsanak abban, hogy a külföldön élő román állampolgárok élhessenek szavazati jogukkal.

Szerinte erre két lehetőség van: vagy meghosszabbítják az AEP engedélyével a nyitva tartást, vagy azok, akik kilenc órakor ott vannak a külképviseletnél, ha addig nem is jutottak be a szavazóhelyiségbe, várhassanak az előtérben vagy az udvaron addig, amíg sorra kerülnek. (Agerpres)

19:28

Uszító, magyarellenes üzenetekkel mozgósítják a román szavazókat

Erdély-szerte uszító, magyarellenes telefonos üzeneteket kapnak a román választópolgárok, akiket azzal próbálnak mozgósítani az európai parlamenti választásokra, hogy „csak néhány lépésre” vannak attól, hogy a magyarokat „kijátsszák a politikából”, arra utalva, hogy a román szavazók nagyarányú részvétele mellett előfordulhat, hogy az RMDSZ-re leadott szavazatszám nem lesz elegendő az ötszázalékos bejutási küszöb eléréséhez.

Egy másik üzenetben azt írják, hogy azért kell elmenni és a szélsőségesen nacionalista Rareș Bogdan nemzeti liberális párti jelöltre szavazni, hogy ő „mentse meg a magyaroktól” a románokat.

19:26

A referendumon már több mint 32 százalékos a részvétel

Vasárnap 18 óráig a szavazásra jogosultak 32,49 százaléka adta le voksát a Klaus Johannis államfő által kiírt, az igazságügyi törvénymódosításokkal kapcsolatos referendumon. (Agerpres)

19:05

EP-választások: belső felmérések adatai szivárogtak ki

Fej fej mellett állt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága az EP-választásokon 16 órakor az két alakulat belső felmérése szerint. Az adatokat az adevarul.ro szerezte meg. (adevarul.ro)

18:49

Kelemen Hunor: fel kell zárkózni a román részvételhez!

"Az urnazárásig még van néhány óránk. Kevés idő, de talán arra elegendő lesz, hogy a román részvételhez felzárkózzunk. Elmarad a magyar részvétel, és ez a gyenge etnikai mobilizáció elvezethet oda, hogy ne legyen a magyaroknak hangja Brüsszelben az elkövetkező öt esztendőben" – nyilatkozta vasárnap délután az RMDSZ elnöke

Ez Kelemen Hunor szavai szerint "egy óriási csapás" lenne. A politikus mindenkit arra biztat, hogy aki nem volt szavazni, menjen el az európai parlamenti választásra. "Nekünk most meg kell tennünk mindent ezért!" – jelentette ki, példaként említve Szlovákiát, ahol lezárult a szavazás: a Magyar Közösség Pártja néhány ezer szavazattal öt százalék alatt van, és nem lesz képviselete Brüsszelben.

18:29

Klaus Johannis államfő már győzött

Elérte vasárnap 17.15-kor a részvétel a 30 százalékot a Klaus Johannis által kihirdetett népszavazáson, így a referendum biztos érvényes lesz. 

18:26

A külügyminisztérium szerint valamennyi külföldi szavazókörzetben rendben folyik a voksolás

Mind a 441 külföldön megnyitott szavazókörzet „normálisan működik” – tájékoztatott vasárnap a külügyminisztérium, egyrészt arra is reagálva, hogy az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Ludovic Orban bejelentette, hogy feljelentést tesznek Teodor Meleșcanu külügyminiszter ellen a külföldön élők szavazásának akadályoztatásáért. „Azt a néhány elszigetelt műszaki incidenst leszámítva, amelyet gyorsan megoldottak a reggel, minden határon túl megnyitott szavazókörzetben normális paraméterek között zajlik a voksolás. A külföldön élő román állampolgárok részvétele a szavazáson jelentős, a külügyi tárca személyzete pedig nagy erőfeszítést tesz, hogy mindenki szavazhasson, aki akar” – tájékoztatott a külügyminisztérium sajtóközleményében. (Agerpres)

18:04

Az MKP növelte szavazatszámát, de nem volt elég a sikerhez

A felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) 15 százalékkal – közel tízezerrel – több szavazatott kapott a szombati szlovákiai EP-választásokon, mint öt éve, a magasnak tekinthető országos részvétel miatt azonban nem szerez mandátumot az Európai Parlamentben – nyilatkozta vasárnap a Maszol megkeresésére Menyhárt József MKP-elnök az eddigi részeredménykről.

17:50

Porcsalmi Bálintot aggasztja a Hargita megyei részvételi arány

A 16 órás országos részvétel 32 százalékos volt az EP-választásokon, az RMDSZ becslése szerint a magyarok mintegy 30,8 százalékban mentek el szavazni – mondta el a Maszolnak vasárnap délután Porcsalmi Bálint. Az ügyvezető elnököt különösen a Hargita megyei adatok aggasztják.

17:10

FRISSÍTVE – EP-választás: 16 órakor meghaladta a 30 százalékot a részvételi arány

A Központi Választási Iroda (BEC) 16 órai összesítése szerint eddig 31,29 százalékos a részvételi arány az európai parlamenti választáson. Ez azt jelenti, hogy az állandó választói névjegyzékben és a pótlistákon szereplő 18 267 732 szavazati joggal rendelkező személyből 16 óráig 5 717 682-en éltek a jogukkal (14 044-en mozgóurnát kértek). A leadott voksok 58,66 százalékát városon jegyezték.

A BEC honlapján folyamatosan frissített adatok értelmében városon 3 373 977, vidéken 2 363 705 állampolgár szavazott. A fővárosban a szavazópolgárok 33,89 százaléka járult az urnák elé 16 óráig.

Az átlagnál magasabb részvételi arányt regisztráltak 16 órakor többek között Ilfov megyében (38,32 százalék), Kolozs megyében (37,60 százalék) és Szeben megyében (36,12 százalék), a legkevesebben Vaslui (22,41 százalék), Ialomiţa (24,9 százalék) és Călăraşi (25,62 százalék) megyében voksoltak eddig. BEC összesítése szerint az erdélyi, partiumi és bánsági megyékben a következő arányban szavaztak:

  • Arad – 28,44 százalék
  • Bihar – 33,03 százalék
  • Beszterce-Naszód – 31,23 százalék
  • Brassó – 36,01 százalék
  • Fehér – 32,5 százalék
  • Hargita – 30,78 százalék
  • Hunyad – 30,05 százalék
  • Kolozs – 37,6 százalék
  • Kovászna – 27,26 százalék
  • Máramaros – 28,4 százalék
  • Maros – 30,56 százalék
  • Szatmár – 33,74 százalék
  • Szilágy – 32,88 százalék
  • Szeben – 36,12 százalék
  • Temes – 32,35 százalék

A külföldi szavazókörzetekben 180 527 választó adta le szavazatát 16 óráig.

2009–ben ugyanebben az órában 14,95 százalék százalékos részvételt jegyeztek az európai parlamenti választásokon, 2014–ben pedig a választópolgárok 18,41 százalék százaléka szavazott 16 óráig. (Agerpres/P. L. Zs.)

16:59

A rendőrség 2900 lej értékben bírságolt az urnanyitást követő első hat órában

Az urnák megnyitása óta a belügyminisztériumi szervek képviselői tizenegy kihágást észleltek, ezek közül hat esetben figyelmeztettek, öt esetben pedig bírságot róttak ki összesen 2900 lej értékben – közölte vasárnap Monica Dajbog belügyi szóvivő. A rendőrség jelenleg hat feltételezett bűncselekmény kapcsán folytat vizsgálatot. Az urnanyitást követő első hat órában 48, bűncselekményre vagy szabálytalanságra vonatkozó bejelentést kapott a rendőrség, de ezek közül eddig 23 megalapozatlannak bizonyult. (Agerpres)

16:58

Porcsalmi Bálint egy kedvező trendet lát a magyar részvételben

Kevéssel 15 óra után szolgált újabb adatokkal Porcsalmi Bálint. Az RMDSZ ügyvezető elnökének legfontosabb üzenete, hogy a reggel 10 órai 11,8 százalékos különbség a román és magyar szavazók részvételi aránya között mostanra 4 százalékra csökkent. „Beállt egy trend, a magyar szavazók fokozatosan zárkóznak fel az országos átlaghoz, kérdés, hogy urnazárásig sikerül-e teljesen ledolgozni a lemaradást, illetve előnyre szert tenni” – mondta el a Maszolnak Porcsalmi. (M. Á Zs.)

16:30

Referendum: közel az érvényességi küszöb

Vasárnap 15 óráig a választópolgárok 22,78 százaléka a szavazott a Klaus Johannis államfő által kiírt, az igazságügyi törvények módosítását érintő véleménynyilvánító referendumon – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). A törvény szerint a szavazati joggal rendelkezők 30 százaléka kell részt vegyen, hogy a népszavazást érvényesnek nyilváníthassák. (Agerpres)

16:21

A PNL feljelentést tesz a külföldi szavazás hiányosságaiért

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) bűnvádi feljelentést tesz Teodor Meleşcanu külügyminiszter és mindazok ellen, akik az európai parlamenti választás külföldi szavazásainak megszervezéséért felelnek – jelentette be vasárnap Ludovic Orban pártelnök. 

„Felháborító, égbekiáltó, ahogyan megalázzák külföldön élő testvéreinket. Megdöbbentő, hogy a 2014-ben történtek után a kormány és a külügy előre megfontolt szándékkal ismét megpróbálja megakadályozni, hogy a külföldön élő románok gyakorolhassák szavazati jogukat. A külügyminisztérium gyakorlatilag elutasította a szavazóhelyiségek számának növelésére irányuló kérelmet” – mondta Orban. (Agerpres)

15:47

Dăncilă ígérete ellenére sem szavazott a referendumon, csak az EP-választáson

Az európai parlamenti választásokon „Romániáért és a románokért szavazott”, a referendumon viszont nem adta le voksát, mert Klaus Johannis elnök „átpolitizálta” a népszavazást – jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök, aki a fővárosi Jean Monnet-líceumban berendezett válaszókörzetben élt szavazati jogával. „Azt mondtam korábban, hogy a referendumon is fogok szavazni, de Klaus Johannis legutóbbi megnyilvánulásai arra késztettek, hogy meggondoljam magam” – magyarázkodott a miniszterelnök, akinek pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) több vezető személyisége a kampányidőszakban nyíltan az igazságügyi törvényeket érintő népszavazás bojkottjára szólított fel. (Agerpres)

15:26

Háromszéken a templomozást követően se nőtt a szavazókedv

Kovászna megyében alacsony a szavazókedv, egyre inkább leszakad az országos átlaghoz képest. A Központi Választási Bizottság (BEC) jelentése szerint 13 órakor országos szinten a választópolgárok 19,75 század százaléka járult urnákhoz, miközben Háromszéken a szavazásra jogosultak csupán 16,85 százaléka adta le a voksát az Európa Parlamenti választásokon.

„Abban bízok, hogy este mi ünnepelünk, nem azok akik a vesztünket akarják” – mondta Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester. Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke remélte, hogy „este 9 óráig tudjuk bebizonyítani, hogy vagyunk elegen ahhoz, hogy ne a román nacionalisták képviseljék a mi ügyünket, azaz ők mondják el, hogy mit gondolnak rólunk”. (Kovács Zsolt)

14:56

EP-választások: ezek a 13 órás részvételi adatok

Vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 20 százaléka adta le voksát az európai parlamenti választáson a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. Háromszéken nagyonn lanyha a szavazási kedv.

14:42

Részvételi adatok: valami történt Hargita megyében

A Központi Választási Iroda folyamatosan frissülő adatai szerint 13.15-kor 21,05 százalékos volt az országos részvételi arány. Hargita megyében a választópolgárok 20,66 százaléka adta le szavazatát eddig az időpontig. Kovászna megyében azonban mindössze 18 százalékos volt a részvételi arány.

14:10

A magyar jövőjéért szavazott Winkler Gyula

„Egy olyan Európai Unióra szavaztam, amely elismeri és megvédi az őshonos nemzeti kisebbségek jogait. Egy olyan Európára, amely elítéli a diszkriminációt és ahol minden közösség egyformán érték. Egy olyan Európára szavaztam, amely elutasítja a többsebességes Uniót, ahol nincsenek fontos és kevésbé fontos országok” – nyilatkozta Winkler Gyula EP-képviselőjelölt, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke azt követően, hogy leadta voksát Vajdahunyadon.  

„Mi, erdélyi magyarok szolidaritást és egyenlő jogokat várunk el Európában és itthon, a szülőföldünkön. Olyan Európát és olyan országot szeretnénk, ahol közösségünk jövőt építhet, ahol nincs kettős mérce, ahol fiataljainknak egyformán esélyük van tanulni, családot alapítani, gyarapodni és méltó életet élni. Arra kérek minden magyar embert, hogy vegyen részt a választáson és szavazzon közösségünk európai és magyar jövőjéért” – nyomatékosított Winkler Gyula. (RMDSZ-tájékoztató)

14:05

Tömött sorokban várakoznak a külföldön szavazó romániaiak

Tömött sorokban állnak a torinói, londoni, párizsi, római vagy bécsi szavazókörzetek előtt a külföldön tartózkodó romániaiak, hogy leadják szavazatukat a vasárnapi európai parlamenti választásokon.

13:47

Egy jobb jövőre szavazott Sógor Csaba

Csíksomlyón szavazott vasárnap a feleségével Sógor Csaba. Az EP-képviselőjelölt úgy fogalmazott: nem mer jóslásokba bocsátkozni, jelenleg „küszöb körül van” az RMDSZ. Miután leadta szavazatát arra biztatott, hogy minél többen vegyenek részt a választáson. „Éljünk állampolgári jogainkkal és kötelességünkkel, ez a legfontosabb”- zárta gondolatait. (Farkas Endre)

13:34

Antal Árpád: este mi ünnepeljünk, ne azok akik a vesztünket akarják

A reggeli alacsony szavazókedvet követően Háromszéken emelkedni kezdett az Európa Parlamenti választásokon való részvételi arány, de még mindig alacsonyabb mint az országos átlag.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere feleségével közösen érkezett a szavazóhelyiségbe, majd a voksa leadását követően rámutatott: 1993-ban lett 18 éves és 1996-ban szavazott először, azóta minden választáson reszt vett, mert ez olyan szerzett jog amivel elni kell. (Kovács Zsolt)

13:30

Johannis: fontos ez a nap, jöjjenek szavazni!

Fontos nap május 26-a - jelentette ki vasárnap Klaus Johannis, és a szavazáson való részvételre buzdította az állampolgárokat. "Fontos ez a nap, és ezt nem csak önöknek, újságíróknak mondom, hanem minden román állampolgárnak: Jöjjenek szavazni!" - mondta az államfú a sajtó képviselőinek, mielőtt belépett volna a bukaresti Jean Monnet líceumban berendezett szavazóhelyiségbe.

Mivel a szavazókörzetében többen gyűltek össze, az államfő kivárta sorát. "Örülök, hogy itt állhatok önökkel" - mondta Johannis a sorban állóknak, majd üdvözölte a szavazóbiztosokat. Miután leadta voksát, az államfő megismételte felhívását.  "Jöjjenek szavazni, kedves román állampolgárok! Jöjjenek, mert ma az önök kezében van a politikai hatalom. Ma döntjük el, milyen képet fog mutatni a holnapi Románia. Valóban érdemes szavazni! Ma a következő hónapokért, évekért szavaznak" - hangsúlyozta Klaus Johannis. (Agerpres)

13:30

Először szavazó fiával voksolt Biró Rozália

Férje és első szavazó fia kíséretében voksolt Biró Rozália, az RDSZ Bihar megyei parlameni képviselője Nagyváradon.

Mint  a voksolás után elmondta, a gondolatai édesanyja ( a képviselő nemrég veszítette el őt) és nagymamája  példaértékű és felelősségteljes életútjára emlékezett, akik őket is becsületes magyar embernek nevelték.

„Azt hiszem, ma valamennyiünknek a feladata az, hogy a példájuknak megfelelően mi is helytálljunk, és felelősségtudatról tegyünk tanúságot, és letegyük voksunkat egy olyan Európa mellett amely a keresztény értékrend Európája, egy olyan Európa mellett, ahol a nemzeti őshonos kisebbségek jogai biztosítottak, törvény által védettek és gyakorlatba ültethetőek, és egy olyan Európa mellett, ahol a Kárpát-medencei magyar összefogás példaértékű valamennyi nemzet számára. Erre az Európára szavaztam, és egyúttal arra, hogy gyermekeinknek szülőföldjükön magyar jövőjük legyen, és olyan Európában élhessenek gyermekeink és unokáink, ahol egymást kölcsönösen megbecsüljük és a keresztény értékrendet és a hagyományokat őrizni tudjuk.” –  nyilatkozta Biró Rozália a szavazás után. Azt is hozzátette: úgy látja, ma a romániai magyar közösség felelősségének tudatában szavazni fog, meggyőződése „hogy az emberek értik annak a szükségességét, hogy a Kárpát-medencében magyar emberekként összefogjunk és hangos, bátor, erős képviseletünk legyen az Európai Unió parlamentjében. (Fried Noémi)

13:29

Nagyon korán keltek a Szatmár megyei RMDSZ-es politikusok

Szatmár megyében az RMDSZ vezető politikusai voltak már pár perccel 7 óra után leadták szavazatukat a vasárnapi EP-választáspokon a megye legkülönbözőbb településein, jó példával járva elől és a voksoláson való részvételre buzdítva. (Hoffmann Anna)

13:14

12 órás adatok: rekord részvétel az EP-választásokon

Vasárnap 12 órakor 15 százalékos volt az országos részvétel az európai parlamenti választásokon, jóval nagyobb, mint ugyanebben az órában a 2016-as választásokon (12,47 százalék). A román sajtó emlékeztet: a korábbi romániai EP-választásokon még soha nem volt ekkora a részvétel 12 órakor. A Központi Választási Iroda adatai szerint a Klaus Johannis államfő által kiírt referendumon délig a választók 12,16 százaléka szavazott.

13:11

A magyarok részvétele 10 órakor közel 12 százalékkal maradt el a románokétól

Délelőtt 10 órai becslések szerint a magyarok részvétele 11,8 százalékkal volt alacsonyabb az országos részvételhez képest - foglalta össze az RMDSZ központi kampányközpontjához befutott adatokat Porcsalmi Bálint, a szövetség ügyvezető elnöke.

12:50

Ekkora volt a jelenlét 11 órakor a referendumon

Vasárnap 11 óráig a szavazásra jogosultak 8,49 százaléka adta le voksát a Klaus Johannis államfő által kiírt referendumon. A Központi Választási Iroda (BEC) honlapján folyamatosan frissített adatok szerint városon 924.677, vidéken 627 604 állampolgár szavazott 11 óráig. A legnagyobb részvételi arányt Ilfov (11,16 százalék), Konstanca (10,83) és Szeben megyében (10,57) jegyezték, a legkevesebben Vaslui (6,5), Suceava (6,76) és Botoşani megyében (6,78) szavaztak a referendumon.  (Agerpres)

12:42

Vincze Lóránt EP-képviselőjelölt Marosvásárhelyen szavazott

„Egy erős erdélyi magyar képviseletre szavaztam, amely Brüsszelben harcolni fog a kisebbségek jogaiért, hogy azok védelmet és megbecsülést élvezzenek az Európai Unióban” – jelentette ki Vincze Lóránt EP-képviselőjelölt, miután leadta a szavazatát Marosvásárhelyen.

Közölte: azért is szavazott, hogy Európa védje meg polgárait és kitartson a keresztény kultúra mellett. Ugyanakkor arra is, hogy Erdély fejlődhessen, a romániai magyar közösség fejlődhessen Európai Uniós forrásokból.

„Arra is szavaztam, hogy ez a kettős mérce, amely Romániát és más térségbeli országokat érint, megszűnjön minél hamarabb. Ugyanakkor ellene is szavaztam azoknak a politikai erőknek, amelyek elhallgattatni kívánják a magyar közösséget, és abban érdekeltek, hogy ne legyen képviseletünk Brüsszelben, az Európai Parlamentben” – jelentette ki. (RMDSZ-tájékoztató)

12:37

Hegedüs Csilla EP-képviselő jelölt Kolozsváron szavazott

„Ma azért szavaztam hogy az erdélyi magyar közösségnek legyen erős képviselete az Európai Parlamentben, hiszen az nem volna jó, ha rólunk hoznának döntéseket, de nélkülünk. Kérem, azokra szavazzanak, akik kiállnak értünk, és ne a román nacionalista pártokra, akik biztos nem a mi értékeinket és érdekeinket fogják képviselni!” – nyilatkozta Hegedüs Csilla. (RMDSZ-tájékoztató)

12:33

Szavazásra buzdított Kelemen Hunor RMDSZ-elnök

"Egy erős Európai Unióra szavaztam, amelyben Erdély fejlődik, és amelyben az őshonos kisebbségek is védelmet nyernek" – hangsúlyozta Kelemen Hunor vasárnap. Az RMDSZ elnöke Karcfalván az európai parlamenti választáson és a referendumon is voksolt.

A poltikus abban bízik, hogy a mai szavazást követően az erdélyi magyaroknak lesz hangjuk Európában, és nemcsak hangjuk lesz, de sikerül befolyásolniuk az Unió alakulását. „Arra szavaztam, hogy a következő években legyen gazdasági fejlődés és megerősödés, legyen biztonság Európa népeinek, és hogy azokban a kérdésekben, amelyeket az Unióban döntenek el, olyan választ kapjon közösségünk, amely megnyugtató rendezését jelenti ügyeinknek” – nyomatékosított. (RMDSZ-tájékoztató)

Kelemen Hunor arra kérte a választókat, hogy menjenek el minél nagyobb számban szavazni. Leszögezte: „attól függ, hogy mennyit ér a szavunk az Európai Parlamentben, hogy ma hányan megyünk el voksolni. Ezt ma este 9 óráig megtehetjük” – összegzett a szövetségi elnök. 

12:25

„Dögöljenek meg a magyarok!” – üvöltözték Porcsalmi Bálintnak

Alpári módon szidalmazta a magyarokat egy román fiatalember, miközben Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a sajtónak nyilatkozott Kolozsváron a szavazata leadása után. Miközben a politikus közölte, hogy miért érdemes minél több embert megmozgatni a szavazáson, a háttérben egy román nemzetiségű fiatalember is megszólalt. Hangos ordítozások ("Dögöljenek meg a magyarok!")  és szitokszók kíséretében fejezte ki gyűlöletét Magyarország és a magyar nyelvet beszélők iránt. A fiatalember agresszív megnyilvánulására nem jelent meg a szavazókörzet vezetősége, annak ellenére, hogy korábban egy akkreditáció nélkül felvételeket készítő fényképészt rendreutasítottak. (Berecky Szilvia)

12:10

Horváth Anna a gyermekei jövőjére szavazott

Az egyetlen dologra adta le a szavazatát, amiben hisz, amiben garanciát lát a gyermekei jövője számára: az erős erdélyi magyar érdekképviseletre, az erős kárpát-medencei európai érdekképviseletre.

Ezt nyilatkozta Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, miután leadta szavazatát Kolozsváron a vasárnapi európai parlamenti választásokon. Hozzátette, valami ellen is szavazott: méghozzá az ellen, hogy az erdélyi magyar közösség a szlovákiai magyar közösség sorsára jusson, „akik az utolsó élet-halálharcukat vívják az európai parlamenti választásokon”. (Bereczki Szilvia)

11:46

Ezek a 10 órás részvételi adatok

Vasárnap 10 óráig a szavazásra jogosultak 6,5 százaléka adta le voksát az európai parlamenti választáson a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. A 2016-os parlamenti választásokon 5,33 százalékos volt a részvétel ebben az órában. (Agerpres)

11:35

Rossz hírek érkeznek Szlovákiából

A nem hivatalos adatok szerint a Magyar Közösség Pártja (MKP) nem érte el az 5 százalékos küszöböt, mert a szavazatoknak csak 4,96 százalékát szerezte meg. A Hídra a szlovákiaiak 2,6 százaléka szavazott.

 

11:08

Szatmár megye: csak a román településeken nagy a részvételi arány

Nagyon magas a Szatmár megyei román településeken a részvételi arány. Van, ahol tíz órára meghaladta a húsz százalékot, míg a többségében magyar településeken továbbra is alacsony a választási kedv. Az első tíz legnagyobb részvétellel bíró település közül csak mindössze egy az, amelyben a lakosok többsége magyar ajkú, az első húszból is mindössze kettő. A mezőny elején Aciua van több mint 20 szalékkal, míg Kiskolcson és Szilágyszéren mindössze 1,69 és 2,25. A szavazásra jogosultak 5 százaléka voksolt tíz óráig. (RMDSZ-tájékoztató)

10:44

Csíksomlyón szavazott Korodi Attila

Csíksomlyón adta le vasárnap szavazatát Korodi Attila. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője feleségével érkezett az urnákhoz. A politikus szavazata leadása után azt nyilatkozta: frakcióvezetőként megtapasztalta, hogy egy erős önkormányzati képviselet, egy jól felkészült frakció és egy jól működő kapocs Brüsszelben mekkora segítséget jelent. „Én arra szavaztam, hogy a magyar képviselet biztosítsa, hogy mindaz a fejlesztés, előrelépés, ami eddig európai uniós támogatással megtörtént, megmaradjon és tovább fejlődjön” – összegezte a választás fontosságát Korodi Attila. (Farkas Endre)

10:32

EP-választások: nagyobb a román szavazási kedv, mint 2016-ban

A Központi Választási Iroda adatai szerint vasárnap 9-kor 3,36 százalékos volt a részvétel az EP-választásokon, nagyobb, mint ugyanebben az időpontban a 2016-os parlamenti választásokon (2,5 százalék). A 2016-os parlamenti választásokon urnazárásig a polgárok 39,49 százaléka adta le a szavazatát. Az akkori becslések szerint a magyar választók részvétele is hasonló arányú volt, így az RMDSZ 6 százalékon felüli eredményt ért el.

10:01

Érdekes jelenség tapasztalható Hargita megyében

Hargita megyében az EP-választásokon az országosnál lanyhább a szavazási kedv, ám a referendumon a részvétel már megközelíti az országos átlagot a BEC folyamatosan frissülő adatai szerint.

09:24

Húsz másik uniós tagállamban is szavaznak

Miután az utóbbi három nap során Csehországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban, Lettországban, Máltán, illetve Szlovákiában már leadhatták szavazatukat a választópolgárok, vasárnap reggel - Romániával együtt - 21 tagállamban is megnyíltak a szavazóhelyiségek.

09:19

Székelyföldön a legalacsonyabb a részvétel az EP-választásokon

A Központi Választási Iroda (BEC) folyamatosan frissülő adatai szerint vasárnap 8.15-ig után Kovászna megyében a polgárok 1,25 százaléka, Hargita megyében az 1,38 százaléka adta le a szavazatát. Az országos részvétel 1,80 százalékos volt.

08:30

Folyamatosan frissülnek a részvételi adatok

A Központi Választási Iroda folyamatosan frissíti honlapján a részvételi adatokat. Itt megnézheti, hányan adták le a szavazatukat az EP-választásokon és itt azt, hogy hányan szavaztak eddig a referendumon.

08:06

Reggel 7-kor kinyitottak a szavazókörzetek

Vasárnap reggel hétkor kinyitottak a szavazókörzetek. Összesen 18 730 szavazóhelyiségbe várják a romániai állandó lakhellyel rendelkező több mint 18 millió 250 ezer román, illetve a Romániában élő több mint 50 ezer uniós állampolgárt, hogy megválasszák azt a 32 EP-képviselőt, akit Románia küldhet a brüsszeli testületbe. A referendumon a szavazóknak két kérdésre kell választ adniuk.

Kapcsolódók

Kimaradt?