Levélben fordult a sportminiszterhez Markó Attila képviselő

A hazai sportmérkőzéseken eluralkodott nacionalista megnyilvánulások megfékezését kéri Nicolae Bănicioiu sport és ifjúsági minisztertől Markó Attila.

A sepsiszentgyörgyi RMDSZ-képviselő csütörtökön magyar és román nyelven megfogalmazott levelet küldött a tárcavezetőnek, amelyben felsorolja az elmúlt hónapokban a hazai sportban tapasztalt túlkapásokat és magyarellenes hangulatkeltéseket, és arra kéri, vizsgálja ki és fékezze meg a nacionalista eseménysorozatot, illetve politikailag nyilvánosság előtt is ítélje el ezeket a cselekedeteket.marko

Markó Attila az RMDSZ Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatán keresztül korábban már a sportszövetségeknél is panaszt tett, amiért a labdarúgásban két alkalommal, a női kosárlabda kupa elődöntőjén, jégkorong bajnoksági döntőn, legutóbb pedig a Győr-Vâlcea kézilabda mérkőzésen történtek magyarellenes cselekedetek. „Ezt én már uszításnak nevezem, és az bűncselekmény. Félek attól, hogy az ellenséges hangulat tovább fog gyűrűzni, ezért a szakminiszterhez is fordul az RMDSZ Mikó Imre jogvédelmi szolgálata”- fejtette ki aggályait a háromszéki parlamenti képviselő.

Markó Attila rámutatott: véleménye szerint mindezek a történetek egy emberhez köthetőek, Codrin Munteanu volt Kovászna megyei prefektushoz. „Ha ő nem kezdi el a heccelni a közösségeket, és támadni a szimbólumokat, akkor ma nem létezne ez az egymásnak feszülés. A Codrin Munteanu által kezdett támadások visszacsengenek a sportban is” – fejtette ki a politikus.

Markó Attila sajtótájékoztatóján a székely zászló ügy kapcsán azt tanácsolta a prefektúrák által felszólított polgármestereknek, hogy ne vegyék le a lobogókat a székházak homlokzatáról, mindaddig, míg a kormányhivatal nem tud megjelölni egy törvényt, amely tiltaná ennek a jelképnek a használatát.

Kimaradt?