Băsescu a „mini-népszámlálókról": az orrukra csapom az ajtót!

Az állandó választási névjegyzék aktualizálása annyiból áll, hogy kihúzzák a július 29-ig elhunyt, vagy román állampolgárságukról lemondott, vagy szavazati joguktól bűncselekmény miatt megfosztott személyek nevét – jelentette ki szombaton Traian Băsescu felfüggesztett államfő. Ugyanakkor a listát ki kell egészíteni azok névsorával, akik az említett dátumig betöltötték 18. életévüket vagy román állampolgárságot szereztek, tette hozzá Băsescu, aki szerint mindezeket az adatokat az illetékes intézményektől kell beszerezniük a kormány embereinek, "nem futkosni házról-házra".

Traian Băsescu ezzel Ioan Rus belügyminiszter pénteki kijelentésére reagált. Rus ugyanis azt mondta, a választási listák aktualizálása "mini-népszámlálás" révén fog megtörténni, azaz "három másodperces látogatásokat" fognak tenni a kormány emberei a lakosság otthonaiban, hogy meggyőződjenek: valóban ott élnek-e a választói névsoron szereplő állampolgárok. A felfüggesztett államfő szerint ez az eljárás a visszaélés és hamisítás kategóriájába tartozik.

Mint arról korábban hírt adtunk, Victor Ponta miniszterelnök nem számolná be a külföldön élő román állampolgárokat a július 29-i referendum kvórumába. A népességnyilvántartó hivatal adatai szerint 490 ezer román állampolgárnak van külföldi lakcíme. Ugyanakkor közszájon forgó adatok szerint legalább 2,5-3 millió román állampolgár tartózkodik állandó jelleggel külföldön. {loadposition kmn}
„Hogyan törölnénk a választói névjegyzékből azokat, akik számára a kormány 306 külföldi választókerületet hozott létre?" - tette fel a kérdést Traian Băsescu. Ennél nagyobb törvénytelenséget nem lehet elképzelni – fogalmazott a felfüggesztett államfő, aki a kormány "mini-népszámlálást" végző embereiről azt mondta: "Be fogom csapni az orruk előtt ajtót".

Kimaradt?