A kormány bebetonozná a jelenlegi régiókat

A jelenlegi fejlesztési régiók határai mentén alakítaná ki a kormány az új közigazgatási régiókat - derült ki Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes hétfői nyilatkozatából.

A közigazgatási átszervezésért felelős politikus kijelentette: "el kell ismernem, hogy a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határainak a megőrzése mellett komoly érvek szólnak. Még nem született végleges döntés, de úgy tűnik, hogy biztos léptekkel haladunk e változat felé" - mondta Dragnea.dragena

A kormány az idén új közigazgatási régiókat szeretne létrehozni, megőrizve a jelenlegi megyéket. Az új régiókat közigazgatási hatásköröket kapnak, de még nem lehet tudni, hogy milyen kompetenciákat ruháznak át megyei vagy kormányzati szintről. A kabinet tárcaközi bizottságot állított fel, amelynek munkájáról azonban eddig nem sok szivárgott ki.

Liviu Dragnea szerint a szakértői háttérmunka még nem ért véget, hiszen vannak még szempontok, amelyeket figyelembe kell venni. Mint mondta, jelenleg arról zajlik vita, hogy Bukarest maradjon-e különálló régió, vagy építsék be a körülötte lévő megyékkel egyetlen közös közigazgatási egységbe.

Romániában jelenleg nyolc gazdasági fejlesztési régió működik. A többségében magyarok lakta Hargita és Kovászna, valamint a mintegy felerészben magyarok által lakott Maros megye egy fejlesztési régióba tartozik, ugyanakkor ebben a régióban a magyar lakosság aránya csak körülbelül 30 százalék.

Az RMDSZ korábban nemcsak a romániai magyarságra, hanem az ország jövőjére nézve is károsnak nevezte a jelenlegi fejlesztési régiók „bebetonozását”. A szövetség által szervezett március eleji kolozsvári önkormányzati tanácskozás valamennyi felszólalója megállapította, hogy Románia kárát látta annak, ahogy 1998-ban kialakították az ország fejlesztési régióit. Az előadók megannyi statisztika ismertetésével igazolták, hogy a régiófelosztás következtében a szegény régiók még szegényebbek, a gazdagok pedig még gazdagabbak lettek, és az egyes régiókon belül is jobban leszakadtak a szegény megyék, s nagyobb ütemben fejlődtek a gazdag megyék.490esregiok

Az RMDSZ álláspontjával egybecsengő véleményt fogalmazott meg nemrégiben bemutatott tanulmányában a Román Akadémiai Társaság is. A független elemzőcsoport szakértői többek között megállapítják: káoszhoz vezet és az ország szociális és gazdasági integritását veszélyezteti, ha a kormány 2014-2020 között megőrzi a jelenlegi régiós felosztást. A tanulmány adatokkal bizonyítja, hogy 2007 óta jelentős gazdasági fejlődési különbségek mutatkoztak az egyes régiókon belüli megyék, illetve a régiók között is, és ez a tendencia folytatódik.

Kimaradt?