INSCOP-felmérés: így állnak a pártok az EP-választások előtt

Közel húsz százalékponttal csökkent másfél év alatt a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága, amely jelenleg alig haladja meg az ellenzéki Nemzeti Liberális Pártét (PNL) – derül ki az INSCOP felmérésének kedden közzétett eredményeiből.

A közvélemény-kutatás a PSD a szavazatok 27,8 százalékát, a PNL pedig a 26,7 százalékát kapná, ha most vasárnap tartanák az európai parlamenti választásokat. A pártpreferenciák megoszlásának további sorrendje a biztos szavazók körében a következő: USR – 10, ALDE – 9,2, PLUS – 7 százalék.

Európai parlamenti mandátumot szerezne a Pro Románia (6,6 százalék) és az RMDSZ (5,1 százalék) is. Megjegyzendő, hogy a felmérés a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Dacian Cioloș volt kormányfő pártja, a PLUS szövetségre lépésének aláírása előtt készült.

A 2018 novemberében készült INSCOP-felméréshez nincsenek jelentős eltérések a pártferenciákban. Ám a 2017 júliusában végzett közvélemény-kutatás adataihoz képest a PSD támogatottsága jelentősen csökkent (44,7-ről 27,8 százalékra). A PNL az azóta eltelt másfél évben csak 0,5 százalékponttal erősödött. A PSD térvesztésének legnagyobb nyertesei az USR (plusz 5 százalékpont), ALDE (plusz 2 százalékpont), PLUS (plusz 4 százalékpont) és Pro Románia (plusz 6 százalékpont).

Az INSCOP felmérése január 21. és február 5. között készült kérdőíves módszerrel, a Konrad Adenauer Alapítvány megrendelésére, 1080 fős mintán. A hibahatár 3 százalékos. A közvélemény-kutatás részletes eredményei itt olvashatók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?