Ki állítja össze és ki kerül fel a választói listára?

 Victor Ponta kormányfő felkérte a helyi hatóságokat, hogy kezdjék el aktualizálni a szavazólistákat annak érdekében, hogy a kormány át tudja küldeni az Alkotmánybíróságnak a kért adatokat. Hozzátette: azért hárul ez a feladat a polgármesteri hivatalokra, mert az Országos Statisztikai Hivatal nem tudja augusztus 31-ig központosítani a begyűjtött népszámlálási adatokat.ponta-kormany

A kormányfő a pénteki videokonferencián ugyanakkor azt kérte a helyi hatóságoktól, hogy bizonyosodjanak meg arról, hogy jövő héttől az eljárásban részt vevő minden személy visszajöjjön szabadságról. Felkérte ugyanakkor a hatóságokat, hogy magyarázzák meg a közvéleménynek, hogy „mi történt, és mi történik valójában”, rámutatva, nagy a zűrzavar és a félretájékoztatás.{loadposition kmn}

A kormány augusztus 7-én ül össze, hogy elfogadja a döntéseket, amelyek a szavazati joggal rendelkező állampolgárok területi közigazgatási egységenkénti valós számának meghatározásához szükségesek.

Ponta nem számolná be külföldön élőket

Victor Ponta kormányfő az Alkotmánybíróságra bízná annak eldöntését, hogy bele kell-e számítani a július 29-i referendum kvórumába a külföldön tartózkodó román állampolgárok. Hozzátette: ezek a személyek megőrzik szavazati jogukat, de az állandó választói névjegyzékből törölni kell őket.

A népességnyilvántartó hivatal adatai szerint 490 ezer román állampolgárnak van külföldi lakcíme. Ugyanakkor közszájon forgó adatok szerint legalább 2,5-3 millió román állampolgár tartózkodik állandó jelleggel külföldön.

A Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltására kiírt referendum előtt összeállított állandó választói névjegyzék 18.292.464 választásra jogosult személyt tartalmazott.

Băsescu: Törvénytelen Ponta elképzelése

A felfüggesztett elnök törvénytelennek és butaságnak nevezte Victor Ponta elképzelését. „Hogyan törölnénk a választói névjegyzékből azokat, akik számára a kormány 306 külföldi választókerületet hozott létre?” - tette fel a kérdést Traian Băsescu. Ennél nagyobb törvénytelenséget nem lehet elképzelni – fogalmazott.

Újságírói kérdésre miszerint megfordult-e a fejében, hogy lemond, Băsescu úgy válaszolt, nem mondhat le, hiszen fel van függesztve.

Kimaradt?