Művészek, értelmiségiek szállták meg az ICR székházát

Horia-Roman Patapievici volt ICR-elnököt támogató művészek, értelmiségiek egy csoportja szállta meg pénteken 11-től az bukaresti Román Kulturális Intézet (ICR) székházát (Aleea Alexandru 38). Az akció résztvevői az intézmény státusának megváltoztatása és a Szenátus hatáskörébe rendelése ellen tiltakoznak.
Mint arról beszámoltunk, a Román Kulturális Intézet (ICR) vezetősége testületileg lemondott, miután az alkotmánybíróság kedden megállapította: nem alkotmányellenes a Ponta-kormánynak az a sürgősségi kormányrendelete, amely az elnöki hivataltól a szenátus alárendeltségébe helyezte át az ICR-t.

A tiltakozók követelik, hogy az ICR vezetői nyilvános versenyvizsga alapján, és nem politikai kinevezések eredményeként kerüljenek hivatalukba, a versenyvizsgák ítélőbizottsága pedig nemzetközi és független szakértőkből álljon. Kérik továbbá, hogy az ICR programjaiba ne legyen beleszólása a szenátusnak, viszont hozzanak létre egy, független kulturális szakemberekből álló döntéshozói testületet, amely elbírálhatja az ICR munkáját.

{loadposition kmn}

Mivel a Ponta-kormány alaposan megnyirbálta az ICR költségvetését (a pénzügyminisztérium egyharmadával csökkentette az intézet büdzséjét, év végéig pedig olyan költségvetési korlátokat szabott meg, amely ellehetetleníti a tevékenységüket), a felháborodott tiltakozók azt is kérik, hogy tartsák tiszteletben az intézmény eredetileg jóváhagyott, 2012-es büdzséjét.

A bukaresti "megszállók" felszólítást intéztek azokhoz, akik külföldön élnek, és támogatják követeléseiket, hogy hasonlóképpen cselekedjenek az ICR külföldi székházaival.

Kimaradt?