Előrehozott választásokat akar az ellenzék, ha bukik a kormány

Az előrehozott választás lenne a legjobb megoldás, ha átmegy a bizalmatlansági indítvány, mert a politikai opciók „drámai módon” megváltoztak a 2016-os választások óta - nyilatkozta pénteken Gyulafehérváron Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

„Ha sikeres a bizalmatlansági indítvány és megbukik a kormány (...), akkor - véleményem szerint - az előrehozott választás lenne a legjobb megoldás, mert a 2016-os választásokhoz képest drámai módon megváltoztak a politikai opciók” - fejtette ki a politikus. A PNL elnöke elmondta: maga is és a többi ellenzéki politikus is a parlamenti többséget alkotó pártok sok képviselőjével tárgyalt, hogy ne a „pártparancsok”', hanem lelkiismeretük szerint szavazzanak.

„Remélem, hogy az RMDSZ a választói akaratának megfelelően fog szavazni” - jelentette ki Orban. A liberális pártelnök szerint Kelemen Hunor „a lovak elé fogta a szekeret”, amikor legutóbbi, hamburgi találkozásuk után azt nyilatkozta: nem kapott választ arra, hogy az ellenzék kit nevesít miniszterelnöknek és ki fogja vezetni a leendő többséget.

„Itt most nem a leendő miniszterelnökről van szó, hanem arról, hogy ez a kormány jó-e vagy sem. Véleményünk szerint nem jó. (...) Az RMDSZ eddig úgy viselkedett, mintha ez a kormány jó lenne” - állapította meg a pártelnök.  Orban szerint a leendő kormányról a jelenlegi kabinet megbuktatása után lehet majd beszélni, és kijelentette: a liberálisok készen állnak a kormányzás átvételére.

„Gyáva fickó az, akinek nincs bátorsága megszavazni a bizalmatlansági indítványt. Az ilyen nem Románia érdekiért cselekszik, hanem azért, hogy megmentse a börtöntől Dragneát és Tăriceanut” - szögezte le Orban.

A Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Párt pénteken terjesztette a parlament elé a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt. A dokumentumot 163 törvényhozó írta alá.

Kapcsolódók

Kimaradt?