Jean-Claude Juncker: Romániának bele kell húzni, ha Schengent akar

Megerősítette szerdai nyilatkozatában Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hogy a schengeni-övezet tagállamainak sorában szeretné látni Romániát, még mielőtt lejárna elnöki mandátuma. Azt is hozzátette, hogy ennek érdekében erőfeszítésekre van szükség.

„Továbbra is az a szándékom, hogy Románia a schengeni-övezet tagjává váljon. Amint tudják, az utóbbi jelentésben (az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében - szerk. megj.) felhívtuk a romániai hatóságok figyelmét bizonyos hiányosságokra, és együtt fogunk dolgozni Románia előkészítésén a schengeni-övezethez való csatlakozáshoz” - mondta Juncker a román kormány és az EB brüsszeli találkozóját követő sajtótájékoztatón.

A főbiztos kijelentette: meggyőződése, hogy ez meg fog valósulni, és azt szeretné, hogy azt követően zárja le mandátumát, hogy Románia felzárkózott a schengeni-övezet tagállamai közé. Az EB elnöke ugyanakkor nyomatékosította, hogy Romániának „meg kell tennie bizonyos erőfeszítéseket” a csatlakozás érdekében.

Jean-Claude Juncker elnöki mandátuma jövő év októberében ér véget az Európai Bizottság élén.

Kapcsolódók

Kimaradt?