Ludovic Orban nem érti az RMDSZ-t, Kelemen Hunor meg nagyon is érti Ludovic Orbant

Ludovic Orban számtani alapműveletekkel nincs tisztában, nem akar és nem is képes kormányozni, pártja megítélése pedig az erdélyi magyarok körében legalább olyan rossz, mint a PSD-é. Így reagált Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Nemzeti Liberális Pártot vezető politikus legújabb vádjaira.

Két héttel az ellenzéki bizalmatlansági indítvány benyújtásának beharangozott időpontja előtt a Nemzeti Liberális Párt elnöke támadta az RMDSZ-t. Ludovic Orban a B1 TV-ben kifejtette, jelenleg a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ alkotja a többséget a parlamentben, övék a szavazatok több mint 63 százaléka. Értésre adta, azért nem lehet megdönteni a kormányt, mert az RMDSZ a PSD-ALDE cinkosa. "Az RMDSZ álláspontja számomra érthetetlen. Azok, akik az RMDSZ-re szavaztak, vagyis a romániai magyar kisebbség tagjai, mélységesen elégedetlenek. (...) Szerintem e tekintetben szerepe van a Liviu Dragnea és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti különleges viszonynak is" - vélekedett a legnagyobb ellenzéki párt elnöke.

„Választóink elfogadják a szövetkezési politikánkat”

Megkeresésünkre Kelemen Hunor szövetségi elsőként azt tisztázta: a kormánykoalíciónak az RMDSZ nélküli is kényelmes parlamenti többsége van. Szerinte Ludovic Orban a számtani alapműveletekkel sincs tisztában. „Összeadja a két kormánypárt, a PSD és ALDE parlamenti arányait az RMDSZ-ével, és kijön egy 63 százalékos többség a képviselőházban. Ezzel bizonyítottnak látja, hogy a koalíciónak velünk együtt van többsége. Ha azonban a 63 százalékból kivonjuk az RMDSZ 6,5-7 százalékos arányát, akkor is marad egy 56 százalékos, kényelmes többsége a PSD-ALDE-nek. Emellett a szenátusban a PSD-nek egymagában többsége van” – magyarázta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök cáfolta, hogy a magyar választók elégedetlenek lennének az RMDSZ szövetkezési politikájával. Elmondta: az felméréseik szerint a választóik többsége nem akarja, hogy az RMDSZ kormányon legyen, sem a mostani kormánypártokkal, sem a PNL-vel. „Viszont a választóink a szövetségesi politikánkat elfogadják. Az erdélyi magyar emberek tudják, hogy a 6-7 százalékodhoz az országos politikában is, és részben a helyi politikában is valamit hozzá kell adni ahhoz, hogy erőnket, lehetőségeinket megnöveljük. Ez az a típusú szövetségesi politika, amelyik mindig kompromisszumokkal jár, de ez nem jelent kormányzást, ideológiai azonosulást. Az erdélyi magyar közösség a kettő között éles határt tud szabni, és éles határt is szab. Ezt Ludovic Orbannak nincs ahonnan tudnia” – fogalmazott Kelemen.

A szövetségi elnök elhárította azt a vádat is, hogy az RMDSZ politikai döntéseit Budapestről befolyásolják. Leszögezte: Orbán Viktor magyar kormányfő soha nem szabta meg, hogy kivel működjenek együtt a bukaresti politikában. „Emlékszem, hogy amikor a PSD-kormányból én kiléptem, a jajveszékelő kritikusok azt mondták: ez azért van, mert Orbán Viktor azt mondta, hogy lépjünk ki a kormányból. A magyar kormányfő akkor sem szólt, és most sem szól soha bele abba, hogy kikkel szövetkezünk. Azt mondta, ti tudjátok, ti döntitek el, kik a partnereitek. Tehát Ludovic Orbannak ez a kijelentése butaság” – jelentette ki.

„Maga sem hiszi, hogy át tudná venni a kormányzást”

Kelemen Hunor szerint a PNL elnöke a saját politikai tehetetlenségét próbálja palástolni az RMDSZ ellen irányuló támadásaival. Megjegyezte: Ludovic Orban voltaképpen nem akar kormányozni. „Ha akarna, akkor nem az RMDSZ-en fenné a fogát folyamatosan, hanem felvázolná azt, hogy a PSD-ALDE-t milyen többséggel lehetne leváltani a hatalomból. Azt kellene elmondania, hogy miként áll össze egy legalább 51 százalékos ellenzéki többség, ki lenne az új kormányfő, kik lennének a miniszterek” – vélekedett a szövetségi elnök, aki szerint Ludovic Orbannak nincs kellő politikai bátorsága szembenézni azzal, hogy a PNL számára az igazi ellenfél a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USSR) és Dacian Cioloș alakulata.

Kelemen Hunor emlékeztetett: az RMDSZ által megrendelt felmérések szerint a PNL és PSD megítélése egyformán negatív a magyar választók körében. „Nincs igazából különbség a magyar emberek szemében a nagyobbik kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt között. Az egyiket egy okból, a másikat más okból utasítják el. A PNL esetében azt látják, hogy a liberálisok minden egyes magyar ügyben a magyar közösség ellen fordultak” – magyarázta.

Az RMDSZ legfrissebb, szeptemberi felmérése szerint az erdélyi magyar választók bizalma a román pártokban a következőképpen oszlik meg: PNL - 4,7, ALDE - 3,8, PSD - 3, USR 3 százalék. A legnépszerűbb politikus a körükben Kelemen Hunor, akinek a szimpátia-indexe 80 százalékos; Ludovic Orban szimpátia-indexe 10, Liviu Dragneaé 4 százalékos. A magyar választók negatívan vélekednek a PNL-ről: 46 százalékuk szerint a legnagyobb ellenzéki párt akadályozza a magyar közösség ügyeit. Az adatokat Porcsalmi Bálint ismertette a Maszollal. Az ügyvezető elnök emlékeztetett: az RMDSZ márciusban végzett felméréséből kiderült, hogy a magyar választók a román pártokat általában magyarellenesnek tartják, de leginkább a PSD-t és a PNL-t, egyforma arányban. Az adatok szerint 73 százalékuk úgy gondolja, hogy a PSD és a PNL „inkább” vagy „nagyon” magyarellenes.

Megjegyezte azt is: szerinte az Ludovic Orban legnagyobb problémája, hogy senkinek nem tud semmilyen alternatívát felajánlani. „Szeret a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjeként nyilatkozni, de ő maga sem hiszi, hogy át tudná venni a kormányzást, és nem is hiszem, hogy át akarja venni. A többi ellenzéki párt sem hiszi, hogy Ludovic Orban képes lenne kormányzati szerepre” – szögezte le Kelemen Hunor.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?