Tanúként kihallgatta egy korrupciós ügyben Kelemen Hunort a DNA

Tanúként beidézték Kelemen Hunort egy bűnvádi eljárás során, amelyet egy építkezési vállalkozó ellen indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) – derül ki az időközben elkészült vádiratból, amelyet csütörtökön ismertetett a román sajtó. Az RMDSZ elnökét azért hallgatták ki, mert a feltételezett bűncselekmények a DNA szerint 2010 és 2012 között,  a miniszteri mandátuma alatt történtek a kulturális tárcánál.

Az ügyészek a nemrégiben elkezdődött korrupciós perben Petre Badeát, az Aedificia Carpaţi építkezési vállalkozás tulajdonosát vesztegetéssel vádolják. Korábban az időközben elhunyt Verestóy Attila szenátort befolyással történő üzérkedéssel gyanúsították. A vádirat szerint a politikus egy jutalék ellenében, az RMDSZ-ben elfoglalt befolyásos pozíciójára hivatkozva az ígérte a vállalkozónak: közbenjár a kulturális minisztérium tisztségviselőinél annak érdekében, hogy a minisztérium fizessen ki a cégnek bizonyos munkálatokat. Az ügyészek megjegyzik: a tisztségviselőknek csak a hivatali kötelességüket kellett volna teljesíteniük.

Az Aedificia Carpaţi többek között a bukaresti Nemzeti Könyvtár új székhelyének megépítéséről, a Nemzeti Színház és a Művészeti Múzem épületének felújításáról kötött szerződést 2008-ban a kulturális tárcával. A vádirat szerint a bűncselekményeket Petre Badea és Verestóy Attila két évvel később, 2010 és 2012 között követte. Az ügyészek azt állítják: a vállalkozó 1 275 000 eurót folyósította az RMDSZ-es politikusnak a feltételezett közbenjárásért cserében. A pénzt Verestóy Attila az Aedificia Carpaţi és egy ügyvédi iroda közötti fiktív szerződés révén kapta meg – olvasható a vádiratban.

„Soha ilyesmiről nem beszéltem Verestóyval”

A Maszol megkeresésére Kelemen Hunor elmondta, a DNA szeptember végén idézte be tanúként, még a bűnvádi eljárás során. „Feltettek néhány kérdést, én ezekre válaszoltam. Az egész egy fél órát tartott” – idézte fel az RMDSZ elnöke. Közlése szerint a dosszié részleteit akkor nem ismerte. Megjegyezte azt is, hogy egyedül, nem ügyvéd kíséretében ment az ügyészségre. „Nem volt nekem szükségem ügyvédre” – jelentette ki.

Kelemen Hunor tájékoztatása szerint kihallgatásán az ügyészeknek elmondta, hogy a bűnvádi eljárás tárgyát képező bűncselekményeket nem ismeri, Verestóy Attilával soha nem beszélt erről az ügyről, a szenátor soha nem próbálta őt befolyásolni. Elmondta azt is, hogy tudomása szerint a kifizetéseknél soha nem voltak késlekedések, a vállalkozó megkapta a pénzét a minisztériumtól.

„A vádirat tartalmát én is csak ma ismertem meg a sajtóból, és nem szeretném különösebben kommentálni. Amúgy az RMDSZ-ben tudják: Verestóy Attilával a kapcsolatom nem is volt olyan, hogy engem bármilyen ügyben befolyásolni tudjon. Ha visszaélt a nevemmel, az egy másik történet. De az biztos, hogy a minisztérium által végeztetett munkálatokról köztünk beszélgetés soha nem volt” – nyilatkozta portálunknak az RMDSZ elnöke.

Kimaradt?