Kelemen Hunor: komolyan kell venni az MCV-jelentésben foglaltakat

Az RMDSZ szövetségi elnöke szerint a bukaresti döntéshozóknak komolyan kell venniük azokat az ajánlásokat, amelyeket az Európai Bizottság megfogalmazott a romániai igazságszolgáltatás működését ellenőrző európai uniós mechanizmus (MCV) keretében elkészített friss jelentésében.

Erről Kelemen Hunor szerdán nyilatkozott a parlamentben az újságíróknak. A politikus elmondta, az MCV-jelentést, akárcsak az Európai Parlamentnek a román jogállamiságról kedden elfogadott határozatát komolyan „lehet és kell” venni.

„Ami az MCV-jelentést illeti: bármilyen megjegyzést, bírálatot elemezni kell, és meg kell vizsgálni, hogyan lépünk tovább” – fogalmazott a szövetségi elnök. Kelemen Hunor szerint az MCV-jelentés nem szigeteli el Romániát, a probléma inkább az, hogy az uniós ellenőrzési mechanizmust 2019 utánra is meghosszabbítják.

„Az MCV Románia uniós csatlakozásától, 2017-től van érvényben. Voltak szigorú és kevésbé szigorú jelentések is, de ez egy olyan mechanizmus, amit mi elfogadtunk a csatlakozáskor. A probléma az, hogy lehet, 2019 után is érvényben marad” – jelentette ki. Megjegyezte, a jelentésben foglaltak miatt nem hibáztatható a parlament egésze, „csak bizonyos honatyák”.

Mint ismert, kedden ismertetett jelentésében az Európai Bizottság a módosított igazságügyi törvények alkalmazásának azonnali felfüggesztését, majd a jogszabályokba foglaltaknak a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) ajánlásai alapján való felülvizsgálatát javasolta Romániának.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?