Florin Iordache: az Európai Bizottság semmibe veszi a romániai alkotmányos rendet

Az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kiadott jelentésből kitűnik, hogy az Európai Bizottság (EB) semmibe veszi a romániai alkotmányos rendet - közölte kedd este Florin Iordache, az igazságügyi törvények módosításának kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság elnöke.

A volt igazságügyi miniszter meglátása szerint az EB kérései „abszurdak”, és alkalmazásuk a román igazságszolgáltatási rendszer teljes leállásához vezetne. Ugyanakkor - véleménye szerint - azzal, hogy a módosított igazságügyi törvények alkalmazásának azonnali felfüggesztését kéri, az EB túllép a csatlakozási szerződésben rögzített hatáskörén.

A képviselő szerint az EP semmilyen magyarázatot nem ad arra, hogy miért kellene leállítani a módosított törvények alkalmazását, olyan körülmények között, hogy ezek egyes elemeit üdvözölte a Velencei Bizottság, mint olyanokat, amelyek erősítik az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ezek közé tartozik - állítja a bizottsági elnök - az ügyészek és bírák karrierjének szétválasztása és az államfő kizárása a legfelsőbb bíróság elnökének kinevezési folyamatából.

A korábbi állapotokhoz való visszatérés Iordache szerint azt jelentené többek között, hogy visszakerüljenek a törvényekbe az alkotmányellenesnek minősített szövegrészek, az ügyészek és bírák továbbra sem a tapasztalatuknak megfelelő ügyekkel foglalkoznának.

„Miért akarja az EP, hogy megmaradjon a titkosszolgálatok befolyása az igazságszolgáltatásra? Egy ilyen, minden logikát nélkülöző ajánlást nem lehet életbe ültetni. Egy ilyen ajánlás hitelteleníti az EP-t” - állapított meg a bizottsági elnök. Hozzátette: az MCV-jelentést kielemzi a parlament és állást foglal ezzel kapcsolatban.

Kapcsolódók

Kimaradt?