Klaus Johannis nem siet kinevezni oktatási miniszternek Ecaterina Andronescut

Aláírta kedd este az államfő George Ciamba kinevezését az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszteri tisztségbe. Klaus Johannis közölte: az Ecaterina Andronescu oktatási miniszterré való kinevezésére vonatkozó javaslat áttanulmányozása "kicsit tovább eltart majd”.

A Cotroceni-palotában nyilatkozó elnök rámutatott, bár néhány héttel ezelőtt a kormánypártok vezetői "nagydobra verték", hogy kormányátalakítás készül, most úgy tűnik, alábbhagytak e téren és csak "apránként" alakítják át a kabinetet. "Vagyis egyenként győzik meg a minisztereket, hogy mondjanak le, és helyettesítik őket a párt által javasolt személlyel" - fogalmazott Johannis.

Az elnök beszélt az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszteri, valamint az oktatási miniszteri tisztségre vonatkozó, kedden előterjesztett javaslatokról is. George Ciamba jelölését pozitívumként értékelte az elnök, és azt mondta, "nagyon-nagyon gyorsan kielemzi majd", az Ecaterina Andronescu tanügyminiszteri kinevezésére vonatkozó javaslat áttanulmányozása azonban "egy kicsit tovább, lehet, hogy sokkal tovább eltart majd" - mondta.

Johannis hozzátette, egy korábbi beszélgetésük alkalmával Andronescu azt mondta, nem kíván oktatási miniszter lenni. "Nagy meglepetéssel értesültem, hogy őt javasolták a tisztségre. Eltart majd egy kicsit, amíg világossá válik számomra, hogy ő akarta-e ezt vagy a párt kívánja így" - nyomatékosította az államfő, aki szerint ki lehet nevezni egy újabb ügyvivő minisztert, ameddig ő meghozza döntését.

Kapcsolódók

Kimaradt?