Az alkotmánybíróságra került a Nép Ügyvédjének különnyugdíja

Alkotmányossági kifogást emelt Klaus Johannis államfő a Nép Ügyvédje intézményének megszervezéséről és működéséről szóló törvényt módosító jogszabály ellen.

Az elnök óvásában egyrészt azt kifogásolja, hogy a törvény elfogadásakor a parlament nem tartotta tiszteletben az alkotmányban megszabott eljárást, másrészt úgy véli, hogy a jogszabály tartalma is több pontban az alaptörvénybe ütközik.

Johannis beadványában többek között rámutat, a kezdeményezést első házként tárgyaló képviselőház a 60 napos határidő lejárta után vitatta meg és fogadta el a tervezetet, azt megelőzően pedig a kormány csak május 18-án küldte el az alsóháznak erről szóló véleményezését, noha a házbizottság február 26-át szabta meg határidőként.

A törvény értelmében a jelenlegi Nép Ügyvédje, illetve a tisztséget a múltban betöltő személyek egyaránt különnyugdíjra jogosultak - az alkotmánybírákhoz hasonlóan -, azt azonban nem pontosítja a jogszabály, hogy ez a kitétel azokra a volt ombudsmanokra is vonatkozik-e, akiket alkotmány- vagy törvényszegés miatt menesztett a parlament - áll Johannis óvásában, amely azt is kifogásolja, hogy a törvény nem szabja meg világosan a különnyugdíj kiszámításának módját.

Az államfő szerint ugyanakkor a különnyugdíj megítélésével az ombudsman és helyettesei "indokolatlan kiváltságban" részesülnek más azonos rangú, magas állami tisztséget viselő személyekkel szemben.

Ezt írja elő a törvénymódosítás

A szenátus október 16-án fogadta el döntő házként a Nép Ügyvédje intézményének megszervezéséről és működéséről szóló törvényt módosító tervezetet.

A Şerban Nicolae szociáldemokrata párti (PSD) szenátor, valamint Florin Iordache és Eugen Nicolicea PSD-s képviselők által kezdeményezett jogszabály értelmében a Nép Ügyvédje tisztség egyenrangú besorolású a miniszterivel, így minden, utóbbi tisztséggel járó jog megilleti az ombudsmant.

Kinevezésének feltételei megegyeznek az alkotmánybírák kinevezési feltételeivel, így nyugdíjba vonulásukkor vagy nyugdíjuk újraszámításakor az alkotmánybírósági tagok nyugdíjának kiszámítási módszere szerint kell eljárni.

Kapcsolódók

Kimaradt?