A legfelsőbb bíróságon pénteken sorsolják ki az öttagú bírói tanácsokat

Az alkotmánybíróság szerdai döntését követően a legfelsőbb bíróságon pénteken kisorsolják az öttagú bírói tanácsokat a 2018-as évre.

Mint írtuk, a kormány panaszának helyt adva megállapította, hogy a legfelsőbb bíróság úgynevezett alkotmányos természetű jogi konfliktusba került a törvényhozással azáltal, hogy nem alakította újra - a jövő év elején úgyis megújuló - öttagú bírói tanácsait, miután hatályba lépett az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló idén módosított jogszabály.

Az alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy az utóbbi évek joggyakorlata helytelen volt, és arra kötelezte a legfelsőbb bíróságot, hogy haladéktalanul alakítsa újra az öttagú bírói tanácsokat. A szerdai ülés után Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök rámutatott, 2014 óta a legfelsőbb bíróság több olyan határozatot is hozott, amelyek értelmében a bírói tanácsok öt tagja közül csak négy tag személyéről döntenek sorsolással.

A legfelsőbb bíróságnak "haladéktalanul meg kell hoznia a szükséges intézkedéseket" annak érdekében, hogy az öttagú bírói tanácsok mindegyik tagjáról sorsolással döntsenek, ahogyan azt a módosított jogszabály előírja - magyarázta az elnök.

A jelenlegi öttagú bírói tanácsoknak számos fontos ügyben kellene ítéletet hozniuk, köztük olyanokban, amelyekben Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) vezető Călin Popescu-Tăriceanu, Sebastian Ghiţă üzletember vagy Toni Greblă volt alkotmánybíró is érintett.

A legfelsőbb bíróság vezetőtestülete szeptember elején úgy döntött, hogy nem alkalmazza a 2004/304-es törvényt módosító jogszabály új előírásait. A legfelsőbb bíróság elnöke, Cristina Tarcea azzal indokolta a határozatot, hogy a jogszabály nem tartalmaz átmeneti rendelkezéseket, amelyek előírnák, hogy még ez év folyamán alakítsák újra a bírói tanácsokat, ezért csak 2019 januárjától alkalmazzák az új törvényt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?