Korodi Attila: az USR csak szavazatszerzésre használja a magyarokat

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) csak szavazatszerző céllal szólítja meg a magyar közösséget, hiszen amikor a jogos követeléseit szavazattal kellene támogatni, akkor következetesen a rossz oldalon áll – hangsúlyozta Korodi Attila.  

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy az alsóház elsöprő többséggel erősítette meg a törvényességét annak a sürgősségi kormányrendeletnek, amely lehetővé teszi azt, hogy a román nyelvet ismét a magyar tanítóknak oktassák. Az USR nem támogatta a jogszabályt.

„Sajnos, ismét beigazolódott, hogy a haladó szellemiségű politikai fátyol mögött ugyanaz a nacionalista világnézet és retorika húzódik meg, amellyel oly sokszor szembesültünk a múltban” – mutatott rá Korodi, majd emlékeztetett arra, hogy a november 7-én a képviselőházban megszavazott sürgősségi kormányrendeletre azért volt szükség, mert egy korábbi kormányrendelet értelmében a volt tanügyminiszter a kisebbségek nyelvén zajló elemi oktatásban megvonta a tanítóktól a román nyelv oktatásának lehetőségét.

Az RMDSZ közbenjárására a kormány októberben sürgősségi rendeletben helyezte hatályon kívül a rendelkezést, amelynek parlamenti vitájára most került sor. A sürgősségi kormányrendelet 214 igen szavazattal fogadta el a képviselőház plenáris ülése, a döntő ház pedig a szenátus.

Kapcsolódók

Kimaradt?