Benkő Erika: az RMDSZ visszautasítja a „székely terrorizmusról” szóló diskurzust

A román parlament emberi jogi bizottságának ülésén ismertették kedden a Beke-Szőcs ügy részleteit Beke Csilla, Beke István felesége, valamint Szőcs Csongor és a vádlottak ügyvédei. Az ülésen jelen voltak Benkő Erika és Kulcsár Terza József képviselők, az emberjogi bizottság tagjai, valamint Fejér László Ödön szenátor.

Benkő Erika, parlamenti képviselő, a bizottság tagja elmondta: a magyar közösség határozottan visszautasítja azt a diskurzust, ami az úgynevezett „székely terrorizmusról" szól.

Az RMDSZ képviselője az emberi jogi bizottságban kihangsúlyozta: „a magyar közösség számára a Beke-Szőcs ügy hamis és fabrikált ügy, tekintve, hogy teljességgel hiányoznak a feltételezett terroristák elleni konkrét bizonyítékok. Ugyanakkor a magyar közösség politikai eszköznek tekinti ezt az ügyet, amit az állami erőszakszervek a magyar közösség egésze ellen használtak fel, egyfajta precedensteremtési próbálkozásként, annak ellenére, hogy a Romániában elő magyarság folyamatosan békés úton, demokratikus módszerekkel élt és él politikai célkitűzései megvalósításának érdekében.”

A képviselő hangsúlyozta, bonyolult ügyről van szó, hiszen emberi sorsok forognak kockán, éppen ezért jó dolog az, hogy a Beke és a Szőcs család tagjai, valamint a család ügyvédei elmondhatják az ügy kapcsán kialakított álláspontjukat. Benkő szerint a bizottság tagjai szimpátiával és együttérzéssel hallgatták végig az eset részleteit, különös tekintettel a fogvatartottak nagyon nehéz helyzetére.

Daniel Vasile, a roma kisebbség parlamenti képviselője a meghallgatás végén annak a véleményének adott hangot, hogy az elmondottak alapján a Beke-Szőcs ügy érintetteit megfosztották a tisztességes eljáráshoz való jogtól.

Az emberi jogi bizottság keddi gyűlésén eldöntötték, hogy a bizottság átirattal keresi meg a Nép Ügyvédjét és az Emberi Jogok Intézetét az üggyel kapcsolatban, valamint az emberi jogi bizottság elítéltekkel és fogvatartottakkal foglalkozó albizottsága felkeresi a csíkszeredai börtön parancsnokát és a helyszínen tájékozódik a fogvatartottak életkörülményeiről. A bíróság Október 31-én hozta nyilvánosságra a székely terroristaperként elhíresült ügyben hozott ítéletének bírósági indoklását. Az elítélt Beke István felesége, Beke Ígyártó Csilla a Facebookon is közzétette azt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?