Microsoft-ügy: felmentette a bíróság a volt távközlési minisztert

Felmentette a legfelsőbb bíróság Valerian Vreme volt távközlési minisztert a Microsoft-perben, amelyben az Országos Korrupcióellenes Ügyészség hivatali visszaéléssel vádolta. A döntés nem jogerős. 

A DNA 2017. szeptember 13-án tájékoztatott arról, hogy a nyomozati anyag szerint 2010 szeptembere és 2012 februárja között Valerian Vreme információtechnológiai és távközlési miniszteri minőségében – a közbeszerzésekre vonatkozó törvényi előírások megszegésével, anélkül, hogy nyilvános licitet hirdetett volna meg – szerződést kötött a D.Con-Net AG nevű vállalattal a Microsoft-szoftverek iskolákban való használatáról, noha a vonatkozó szolgáltatási keretszerződés értelmében nem írhatott volna alá ilyen szerződést.

A vádhatóság szerint a volt miniszter ezáltal 11 291 794 euróval károsította meg az államot.

Valerian Vreme volt távközlési miniszter mentelmi jogának megvonását 2017. július 26-án kérte Klaus Iohannis államfőtől az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) akkori főügyésze, Laura Codruţa Kövesi. 2017. július 28-án Klaus Iohannis államelnök hozzájárult ahhoz, hogy bűnvádi eljárás induljon Valerian Vreme ellen. 

(Címlapfotó forrása: Digi24)

Kapcsolódók

Kimaradt?