Ki manipulál? Folytatódik Lazăr és Toader nyilatkozatháborúja

Augustin Lazăr továbbra is azt állítja, hogy a kinevezése előtt benyújtott pályázati dossziéjában nem volt olyan dokumentum, amely az államfőt érintő eljárás lezárásáról szólt. A legfőbb ügyész szerint Tudorel Toader igazságügyi miniszter egy törvényszéki írnok tévedésére alapozva szándékosan manipulál.

Mint ismert, Toader már múlt heti egyórás sajtóértekezletén is tett egy sokat sejtető megjegyzést arról, Augustin Lazăr pályázati anyagában az államfő elleni bűnvádi eljárás megszüntetését elrendelő ügyészségi határozat is szerepel. Ezzel értésre adta, hogy szerinte Klaus Johannist annak idején valószínűleg zsarolással vették rá a jelenlegi legfőbb ügyész.

Az igazságügyi miniszter korábbi ígérete ellenére szerdán sem tette közzé az államfő személyes érintettségére utaló dokumentumot, csak engedélyt kért publikálására a Legfelsőbb Bírói Tanácstól. Annyit azért elárult, hogy a kérdéses dossziét két feljelentő - egy magánszemély és egy közintézmény - panasza alapján regisztrálták a gyulafehérvári táblabíróság ügyészségén, amelyet akkor Augustin Lazăr vezetett.

„Tipikus módja a manipulációnak”

„Egy hét bizonytalanság és izgalom után megtudtuk, hogy a miniszter által emlegetett határozatot nem alulírott adta ki vagy ellenőrizte Fehér megyei főügyészként. Ez egy tipikus módja a valóság elferdítésének és a manipulációnak. A miniszter kihasznál egy hibát, amit a törvényszéki írnoki irodában követtek el 2016-ban, amikor a főügyészi pályázathoz mellékelendő ügyeket válogatták. Amikor az A. Lazăr által kivizsgált ügyeket másolta, az írnok tévedésből lemásolt egy rendeletet, amelyet a főügyészhelyettes, a hasonló nevű Cristian A. Lazăr adott ki” – magyarázta szerda esti közleményében Augustin Lazăr.

Cristian A. Lazăr jelenleg a kriminalisztikai osztály főügyészének helyettese a legfőbb ügyészségen. A legfőbb ügyész szerint amikor a pályázati dossziéját megkapták az igazságügyi minisztériumban, rájöttek a tévedésre. Az aktát kivették az iratcsomóból, így az már nem került a Legfelsőbb Bírói Tanács elé. Ezzel magyarázható, hogy a CSM közölte: Augustin Lazăr pályázati dossziéjában nem volt olyan dokumentum, amely egy Klaus Johannis államfőt érintő eljárás megszüntetéséről szólt volna.

Augustin Lazărt az akkori szakértői kormány igazságügyi miniszterének előterjesztése alapján 2016 áprilisában nevezte ki három évre legfőbb ügyésznek az államfő. Pályázatának egyebek mellett tíz olyan "munkát" is tartalmaznia kellett, amelyek korábbi beosztásaiban végzett tevékenységét példázzák: ezek közé kerülhetett a - nagyszebeni polgármester – Klaus Johannisra vonatkozó 2013-as ügyészségi határozat.

Toader: nem volt semmi tévedés

Nem volt semmi tévedés az Augustin Lazăr legfőbb ügyészi tisztségre való pályázati dossziéjában talált határozattal kapcsolatban - válaszolt még szerda este Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter Augustin Lazăr közleményére. Tudor Toader állítását nem bizonyította, csak annyit jegyzett meg: „ugyancsak egy tévedés történhetett" március 20-án is, amikor az írnok legfőbb ügyészség és a hírszerzés közötti 2009-ben aláírt titkos megállapodást másolta, és az utolsó két lap nélkül küldte át az igazságügyi minisztériumba, amelyek „hozzátapadtak” a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácshoz (CSM) küldött példányhoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?